НОВИНИ


САЩ загрижени от съобщения за участие на севернокорейски войници в Украйна

3 2385 15.10.2024
САЩ загрижени от съобщения за участие на севернокорейски войници в Украйна

Съединените щати изразиха загриженост относно съобщенията за участието на севернокорейски войници в конфликта в Украйна, което би могло да сигнализира за засилване на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.


Съединените щати изразяват сериозни притеснения относно съобщенията за участието на севернокорейски войници в конфликта в Украйна, съобщава "Ройтерс".

 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, Шон Савет, подчерта, че ако информацията е вярна, това би означавало значително укрепване на военните отношения между Северна Корея и Русия, а също така би сигнализирало за ново ниво на отчаяние от страна на Русия в контекста на продължаващите загуби на бойното поле. Вашингтон допълнително твърди, че Пхенян е предоставял на Москва балистични ракети и боеприпаси, докато и двете страни отричат трансфери на оръжие, но са се ангажирали да укрепят военните си връзки.

 

През тази седмица украинският президент Володимир Зеленски обвини Северна Корея в прехвърляне на войници към руските военни, добавяйки, че разузнаването му е потвърдило за "действителното участие" на страната в конфликта. В допълнение, южнокорейският министър на отбраната Ким Йон Хьон спомена, че след подписването на споразумение между Русия и Северна Корея, възможността за изпращане на севернокорейски войски на фронта е "много вероятна".

 

Споразумението, подписано през юни 2024 г., предвижда взаимна защита и отразява нарастващото военно сътрудничество между двете нации.

В контекста на конфликта, Украйна е унищожила руски склад с оръжия, произхождащи от Северна Корея, в Брянска област, което допълнително подчертава сложността на ситуацията.
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама