НОВИНИ


Русия атакува Киев с дронове, Зеленски поканен на среща на върха на ЕС

1 2204 16.10.2024
Русия атакува Киев с дронове, Зеленски поканен на среща на върха на ЕС

Русия атакува Киев с дронове, като кметът Александър Кличко призова гражданите да се укрият. Въздушна тревога е обявена в цяла Източна Украйна. В същото време председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, покани украинския президент Володимир Зеленски да представи своя "план за победа" на срещата на върха на ЕС, насрочена за 17 октомври.


Русия тази нощ атакува Киев с дронове, съобщи кметът на украинската столица Александър Кличко, цитиран от Ройтерс.

 

"Стойте в укритията", написа той в "Телеграм", като посочи, че руски дронове са се насочили към големия квартал "Троешчина" в покрайнините на столицата.

Сергий Попко, ръководител на Киевската военна администрация, заяви, че силите за противовъздушна отбрана участват в отблъскването на атаката.

 

Засега няма информация за щети и ранени, отбелязва Ройтерс.Въздушна тревога е обявена в цяла Източна Украйна. Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е поканил украинския президент Володимир Зеленски да представи своя "план за победа" над Русия на срещата на върха на ЕС, която ще се състои тази седмица в Брюксел, предаде Франс прес. Мишел съобщи в социалните мрежи, че е поканил Зеленски "на срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък, 17 октомври, за да направи преглед на най-новото развитие на войната на Русия срещу Украйна и да представи своя план за победа".

 

Военната подкрепа на Киев и подсилването на украинския енергиен сектор са сред темите, които ще обсъдят лидерите на 27-те страни членки на Евросъюза.

Миналата седмица Зеленски, чиято страна е изправена пред трета изтощителна зима в условията на войната, изложи идеите си за развитието на военните действия срещу Русия пред водещи европейски лидери и пред генералния секретар на НАТО Марк Рюте в рамките на обиколка в Лондон, Париж, Рим и Берлин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама