НОВИНИ


Националите са „чисто и просто едно нищо“, но геройски паднаха само с 5:0 от Северна Ирландия

10 3354 16.10.2024
Националите са „чисто и просто едно нищо“, но геройски паднаха само с 5:0 от Северна Ирландия
Бахме 95 минути на колене в Белфаст...

Българските футболни национали записаха 0:5 със Северна Ирландия в Белфаст. Използваме „записаха“, а не „паднаха“, защото трябва да се говори положително. Това правиха коментаторите ни по време на мача и звучаха смешно и нелепо.


Друг пример в това отношение е коментарът на полузащитника на националния отбор Георги Костадинов-Мечката. Той е убеден, че „загубата трябва да служи като урок и отборът да успее да надгради“. Трябва сега да покажем реакция и израстване“.

 

Мъдрец! Този човек разбрал ли е въобще какво се е случило на терена? Ще надграждат, ще израстват… Над 20 години чакаме да се случи нещо, свързано с тези фрази. И нищо не се случва.

 

Валери Божинов бе доста близо до истината. Той бе гост-коментатор  в студиото на БНТ по време на мача от Лигата на нациите между Северна Ирландия и България. На полувремето нашите изоставаха с 3:0, като изпуснахме и дузпа. Божинов, наричан още Божигол бе смаян от играта на националите ни: ,,Моето мнение за първото полувреме е едно нищо. Няма за какво даже да се хвана. Чисто и просто едно нищо“.

 

След края на трагичния за нас мач той допълни само: "За съжаление днес е едно нищо. Няма аргумент, за който да кажа нещо позитивно. Искам, но няма. Илияне, едно нищо. Има си треньор, ръководство, ще анализират, ще кажат. Но едно нищо.“

 

Нищо!

 

Станислав Ангелов на свой ред изрече тъжен коментар в студиото на БНТ: „То сега, каквото и да си кажем няма да е позитивно. Аз обичам да съм позитивен, но имах предчувствие. Не ни се получава нищо. Не ни се получаваше и в предния мач. Можем да говорим кой е викнат, но Филип Кръстев е лидерът в днешния мач и трябва да се нагърби с повече. Все едно сме отишли да паднем с по-малко. Закономерно не вървят нещата. Искам да видя български дух. Малко характер, хъс. Нещо, което ние смятахме за основно", каза още Пелето.

Много деликатни изказвания. Българските футболисти бяха зле. Преди дни в Пловдив срещу Люксембург разчитаха на разораната нива, какъвто бе терена, но на истинско игрище като това в Белфаст нямаха никакъв шанс.

 

И хайде стига с опитите за футболен патриотизъм и търсене на положителни моменти в трагичната игра на футболистите ни. Какво прикриваме с фалшив оптимизъм и изгубилото всякакъв смисъл "Българи - юнаци".

 

Когато преди седмица Англия загуби от Гърция на митичния „Уембли“ медиите на Острова разсипаха националите за безидейната им игра. Нищо не им спестиха. А в отбора играят истински звезди, които реално са супер играчи. Щом си се провалил, ще понасяш критиките и истината.

 

Мечката казал, че ще „надграждат“… Какво надграждане, бе  хора, когато повечето ни играчи тепърва трябва да учат А, Б в професионалния футбол. Съжалявам, но повечето от тях не са наясно с тази велика игра. Няма какво да сравняваме с Гунди, Стоичков, Бербатов и останалите – несравнимо е. И обидно за поколенията български футболисти, които може да не са печелили световната и европейска купа, но воюваха като равни с най-големите отбори на планетата. И ги побеждаваха.

 

Част от играчите в сегашния национален отбор не са за тази работа. Това е. Едно нищо, както се изрази Божинов.

 

Никола Димитров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама