НОВИНИ


Казахстан отлага присъединяването към БРИКС

7 2175 16.10.2024
Казахстан отлага присъединяването към БРИКС

Казахстан обяви, че засега няма да подава молба за членство в БРИКС, въпреки отправените покани, съобщи Берик Уали, прессекретар на президента на страната Касим-Жомарт Токаев


Това решение идва в момент, когато Казахстан внимателно оценява ползите и рисковете от присъединяването към организацията, като се съобразява с множество фактори, влияещи на нейното развитие. Уали подчерта, че преди да се предприемат конкретни стъпки към членство, е необходим обмислен и балансиран подход, цитиран от азерската информационна агенция News.Az.

 

Президентът Токаев, въпреки интереса към БРИКС, остава твърд поддръжник на Организацията на обединените нации (ООН), която според него продължава да бъде основната платформа за решаване на глобални въпроси, независимо от нейните недостатъци. Според него ООН е все още най-добрият форум за справяне с актуалните предизвикателства в световен мащаб.

 

Въпреки това, президентът Токаев ще присъства на срещата на върха на БРИКС в Казан, която ще се проведе от 22 до 24 октомври 2024 година. Очаква се на този форум БРИКС да обяви разширяване на организацията до 11 държави.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама