НОВИНИ


Очаквайте още полярни сияния: Слънчевите бури продължават да изненадват със своята интензивност

0 2156 16.10.2024
Очаквайте още полярни сияния: Слънчевите бури продължават да изненадват със своята интензивност

Хората могат да се подготвят за наблюдаване на още полярни сияния на необичайни места, тъй като слънчевите бури продължават да предизвикват невероятни природни явления, съобщават експерти по космически прогнози.


Хората могат да очакват още северни сияния на необичайни места, тъй като слънчевите бури продължават, съобщиха експерти по космически прогнози, цитирани от Асошиейтед прес. Силните слънчеви бури през тази година предизвикаха забележителни полярни сияния, наблюдавани много по-далеч на юг от обичайното, озаряващи небето в ярки нюанси на розово, лилаво, зелено и синьо.

 

Текущият 11-годишен цикъл на активност на слънцето, известен като слънчев цикъл, е достигнал своя максимум, което води до увеличаване на слънчевите изригвания и свързаните с тях полярни сияния. Очаква се този активен период да продължи поне още година, но според НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) точният момент на достигане на пика на слънчевата активност все още не е ясен и ще бъде установен едва след месеци наблюдения.

 

Този слънчев цикъл е довел до по-интензивни и цветни полярни сияния, наблюдавани далеч на юг, и съществува вероятност през следващите месеци да се наблюдават още подобни явления, отбелязва Кели Корек от НАСА. Въпреки че тези бури могат да бъдат визуално впечатляващи, те също така имат потенциала временно да нарушат електрическите мрежи и комуникациите. Поради това NOAA планира да издаде предупреждения на операторите на електроцентрали и космически кораби, преди да се случи значително слънчево изригване.

 

През май Националното управление по изследване на океаните и атмосферата издаде рядко предупреждение за силна геомагнитна буря. Тази буря, която удари Земята, беше най-силната от повече от две десетилетия и предизвика забележителни светлинни спектакли в Северното полукълбо. В същия месец учените регистрираха и най-голямото слънчево изригване, но за щастие Земята не бе в директната му траектория.

 

Предишни слънчеви цикли са предизвиквали бури, по-интензивни от тази през май, което кара космическите синоптици да следят внимателно Слънцето, за да се подготвят за евентуални сериозни смущения. Миналата седмица мощна слънчева буря освети небето, заслепявайки наблюдатели далеч от Северния полярен кръг, с полярни сияния, наблюдавани на неочаквани места, включително в Германия, Великобритания, Нова Англия и Ню Йорк.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама