НОВИНИ


Стряскащи данни: В България изхвърляме ужасно много храна

7 2232 16.10.2024
Стряскащи данни: В България изхвърляме ужасно много храна

Годишно всеки българин изхвърля по 93 килограма храна. Това сочат данните на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната, предаде БНР.


Според банката годишно в България се изхвърлят по 600 000 тона храна, въпреки че данните сочат, че 1 300 000 българи са под прага на бедността.





По повод тази статистика изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира посочи, че тези данни са стряскащи и "призовават към незабавно и различно действие".

 

Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна. На фона на това 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.

 

Експертите съветват да се мисли разумно, когато се купува храна, да се избира отговорно и "най-вече осъзнато да правим този избор".

 

На 30 ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама