НОВИНИ


Руснаците атакуват пристанището в Одеса, за подкопаят подкрепа за Украйна и да я принудят да преговаря

4 2226 17.10.2024
Руснаците атакуват пристанището в Одеса, за подкопаят подкрепа за Украйна и да я принудят да преговаря

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 425 млн. долара нова помощ за сигурността на Украйна, a Австралия ще подари на Украйна 49 „скоро пенсионирани“ американски танка „Ейбрамс“. Зеленски представи плана за победа на Украйна, а доклад посочи - руснаците атакуват украински пристанища, за да подкопаят международната подкрепа за Украйна и да я принудят да преговаря.


Основни събития на 16 октомври:

 

- САЩ обявиха 425 млн. долара помощ за сигурността на Украйна, Зеленски заяви, че пакетът включва оръжия с голям обсег;
- Зеленски представя плана за победа на Украйна, казва, че той е изпълним, но „зависи от нашите партньори;
- Австралия ще предостави на Украйна почти 50 американски танка „Ейбрамс";
- Украйна съобщава, че си е върнала територията в северната част на Харковска област, почти целият руски полк е унищожен.





В ранните часове на четвъртък, 17 октомври, руски нашественици атакуваха съоръженията на енергийната инфраструктура в Николаевска област, което доведе до прекъсване на електрозахранването в някои части на региона.

 

Това съобщава Николаевската областна военна администрация, предаде Укринформ.

 

„Врагът атакува нашата енергийна инфраструктура, което доведе до спиране на енергоснабдяването. Ремонтните екипи вече възстановиха електрозахранването на по-голямата част от потребителите и продължават работата си. Няма жертви и пострадали“, се казва в съобщението.

 

Руснаците атакуват украински пристанища, за да подкопаят международната подкрепа за Украйна и да я принудят да преговаря.

 

Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW), съобщава Укринформ.

 

Както се отбелязва, руските сили нанасят удари по граждански кораби, акостирали в украински пристанища, за четвърти път от 5 октомври насам.

 

„Това е част от очевидната руска кампания за нанасяне на удари, насочена към пристанищните райони, за да се подкопае украинският зърнен коридор, да се развали международната подкрепа за Украйна и да се подтикне Украйна към преждевременни преговори“, се казва в доклада.

Представители на Одеска област съобщиха, че руските сили са нанесли удар с балистична ракета по пристанището на Одеса през деня на 14 октомври, като са поразили гражданските кораби NS Moon, плаващ под флага на Белиз, и сухотоварния кораб Optima, плаващ под флага на Палау, както и пристанищната инфраструктура и склад за зърно, припомнят анализаторите.





Те добавиха, позовавайки се на украински източници, че руските сили последно са нанесли удари по граждански плавателни съдове, акостирали на пристанището в Одеса, през нощта на 5 срещу 6 октомври и на 7 и 9 октомври.

 

Руските военни блогъри призоваха за по-нататъшни руски удари срещу украинската зърнена инфраструктура, граждански плавателни съдове в украинските пристанища и други цели, които допълнително да влошат икономическия потенциал на Украйна.

 

„ISW наскоро оцени, че руските удари срещу граждански плавателни съдове и друга инфраструктура на зърнения коридор почти сигурно имат за цел да подкопаят доверието на Запада в способността на Украйна да наложи и защити коридора, да повлияят на текущите западни дискусии относно дългосрочната подкрепа за Украйна и да възпрепятстват способността на Украйна да оцелее икономически по време на войната“, се казва в доклада.

 

На 7 октомври вечерта руските войски изстреляха балистична ракета по пристанищната инфраструктура на Одеса, при което загина украински гражданин и бяха ранени петима чужденци.

 

На 9 октомври при нападение с руска балистична ракета срещу пристанищната инфраструктура в южната част на Одеска област в Украйна загинаха шестима души, а осем бяха ранени.

 

Пристанищата в Одеса и в близост до нея са ключов център за украинския износ на селскостопански продукти през Черно море. През август миналата година Украйна отвори нов морски коридор за корабоплаване, след като Русия се оттегли от посредничеството на Турция и ООН по сделката за Черно море.

 

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 425 млн. долара нова помощ за сигурността на Украйна по време на телефонен разговор с президента Володимир Зеленски на 16 октомври.

 

Байдън и Зеленски разговаряха по телефона, след като президентът на САЩ отмени пътуванията си в чужбина, за да се справи с последиците от повторните урагани у дома.

 

Новият пакет ще се състои от „допълнителен капацитет за противовъздушна отбрана, боеприпаси „въздух-земя“, бронирани машини и критични боеприпаси, за да се отговори на спешните нужди на Украйна“, се казва в изявление на Белия дом.

 

През следващите месеци САЩ ще предоставят на Украйна и „редица допълнителни възможности, включително стотици прехващачи за противовъздушна отбрана, десетки тактически системи за противовъздушна отбрана, допълнителни артилерийски системи, значителни количества боеприпаси, стотици бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, както и хиляди допълнителни бронирани превозни средства“, заяви Белият дом.

 

В публикация в X Зеленски благодари на САЩ за новия пакет и заяви, че той включва и „оръжия с голям обсег“. Той не уточни какъв вид оръжия и не спомена текущия дебат относно разрешаването на западни оръжия да се използват за удари на далечни разстояния в Русия.





Байдън и Зеленски обсъдиха и плана за победа, който беше представен на отделни лидери, включително Байдън, при закрити врати през септември, но беше оповестен по-рано на 16 октомври.


Зеленски представи плана за победа на Украйна, като заяви, че той е изпълним, но „зависи от нашите партньори".

 

На 16 октомври президентът Володимир Зеленски представи в парламента широко обсъждания план за победа на Украйна, въпреки че някои части останаха засекретени.

 

Предложението се състои от пет точки: покана за присъединяване към НАТО, отбранителен аспект, възпиране на руската агресия, икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

 

Планът включва три секретни допълнения, които са били споделени с международните партньори. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, заяви, че засекретените части ще бъдат представени на лидерите на фракциите.

 

„Ако планът бъде подкрепен, ще можем да приключим войната не по-късно от следващата година“, заяви Зеленски в парламента в присъствието на главнокомандващия Олександър Сирски, началника на военното разузнаване Кирил Буданов и западни дипломати.

 

„Планът за победа на Украйна е план за укрепване на нашата държава и нашите позиции. Да бъдем достатъчно силни, за да сложим край на войната. Да се уверим, че Украйна разполага с всичките си мускули“, заяви Зеленски.

 

„Този план може да бъде осъществен. Това зависи от нашите партньори. Подчертавам: от партньорите. Определено не зависи от Русия.“

 

Поканата на Украйна да се присъедини към НАТО беше поставена на първо място в списъка. Киев подаде молбата си за присъединяване през септември 2022 г., но все още не е получил ясен сигнал от съюзниците.

 

„Разбираме, че членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето“, каза Зеленски, но добави, че една покана, предложена веднага, би показала на руския президент Владимир Путин грешката в „неговите геополитически изчисления“.

 

„Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити общия ни начин на живот.“

 

Във втората статия се подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на трансграничното нахлуване в Курск, започнало в началото на август. Това ще предотврати създаването на евентуални „буферни зони“ на украинска територия.

В тази точка се призовава и за премахване на ограниченията за нанасяне на удари с далечен обсег в Русия, допълнителни доставки на средства с далечен обсег и подкрепа от страна на Запада за сваляне на руски ракети и безпилотни самолети над Украйна.





Допълнителната подкрепа за изграждане на украински сухопътни сили, противовъздушна отбрана, инвестиции в отбраната, разузнавателна помощ и друга военна помощ ще спомогне за укрепването на Украйна и ще разубеди руското население от тяхната „идеология на войната“, заяви президентът.

 

Третата точка се отнася до неядреното възпиране, една част от което ще остане класифицирана. Украйна предлага „цялостен пакет за неядрено стратегическо възпиране на своя територия“, който ще предпази страната от бъдеща агресия.

 

Тази точка е била подробно представена на лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия.

 

Четвъртата част разглежда използването от Украйна на нейните природни ресурси, като уран, титан и литий, които представляват потенциал за икономически растеж за Киев и ЕС. Украйна предлага специално споразумение за съвместни инвестиции и използване на тези ресурси с ЕС и САЩ.

 

В частта се призовава още за засилване на международните санкции срещу Русия, за да се подкопае способността ѝ да поддържа агресията си.

Този четвърти раздел съдържа и класифицирана част, която е била споделена със западните партньори.

 

Петата част се отнася до следвоенната архитектура за сигурност на Украйна. Зеленски заяви, че Киев може да се похвали с големи и опитни военни сили, които могат да укрепят НАТО и сигурността на европейския континент.

 

„Ако партньорите се съгласят, то след войната предвиждаме замяна на някои американски военни контингенти, разположени в Европа, с украински части“, каза президентът.

 

„Ако Путин постигне своите безумни геополитически, военни, идеологически и икономически цели, това ще създаде непреодолимо впечатление за други потенциални агресори, особено в района на Персийския залив, Индо-Тихоокеанския регион и Африка, че агресивните войни могат да бъдат изгодни и за тях“, заяви президентът пред депутатите.

 

Зеленски отбеляза, че „коалицията на престъпниците“ на Путин вече включва Северна Корея, която е предоставила не само оръжия, но и персонал за руските заводи и армия.

 

„Това на практика е участие на втора държава във войната срещу Украйна на страната на Русия“. Президентът изтъкна и подкрепата, която оказват Иран и Китай.

 

„Трябва да приложим плана за победа, за да принудим Русия да присъства на мирната среща на върха и да бъде готова да прекрати войната.“


Австралия ще подари на Украйна 49 „скоро пенсионирани“ американски танка „Ейбрамс“, съобщи австралийската медия ABC News на 16 октомври, позовавайки се на министъра на отбранителната промишленост Пат Конрой.

 

Доставката идва след спора, който избухна по-рано през 2024 г., когато в медиите се появиха съобщения, че австралийските военни са решили тихомълком да разглобят и погребат флота си от многоцелеви хеликоптери Taipan, въпреки че Киев е изпратил официално искане за прехвърлянето им на Украйна.

 

Конрой заяви пред репортери, че е „време да продължим напред“ по отношение на хеликоптерите „Тайпан“ и не даде индикации, че решението да се предоставят на Украйна танкове „Ейбрамс“ е свързано с отзвука от непредоставянето им.





Танковете ще бъдат доставени като част от по-голям пакет военна помощ на стойност 245 млн. австралийски долара (163 млн. щатски долара).

„Тези танкове ще осигурят по-голяма огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, която нашите партньори оказват на украинските бронирани бригади - Австралия неотклонно подкрепя Украйна“, заяви Конрой.

 

Посланикът на Украйна в Австралия Василий Мирошниченко заяви, че доставката на танкове е „значителен принос“, който ще бъде „съществена част от нашата сухопътна отбрана“.

 

От началото на пълномащабната война Австралия е предоставила на Украйна помощ в размер на повече от 1 млрд. долара, включително 866 млн. долара военна помощ.

 

Подразделения на военното разузнаване на Украйна e освободилo 400 хектара (988 акра) гора в Харковска област, като са убили няколко руски войници, съобщи агенцията на 16 октомври.

 

Операцията е проведена северно от село Липци, разположено на 10 км южно от руската граница. Селото е било под руска окупация от февруари до септември 2022 г. и отново е било обект на нападение по време на подновената офанзива на Русия срещу Харковска област през 2024 г.

Времевата рамка и продължителността на операцията не бяха оповестени.

 

По данни на HUR украинските войници са превзели район за отбрана на руски батальон, унищожили са три мотострелкови батальона, взвод „Щурм“ и разузнавателна рота на руския Седми отделен мотострелкови полк. Определено не зависи от Русия.“

 

Поканата на Украйна да се присъедини към НАТО беше поставена на първо място в списъка.

 

Киев подаде молбата си за присъединяване през септември 2022 г., но все още не е получил ясен сигнал от съюзниците.

 

„Разбираме, че членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето“, каза Зеленски, но добави, че една покана, предложена веднага, би показала на руския президент Владимир Путин грешката в „неговите геополитически изчисления“.

 

„Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити общия ни начин на живот.“ Във втората статия се подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на трансграничното нахлуване в Курск, започнало в началото на август.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама