НОВИНИ


ЕК одобри нови 84 млн. евро помощ за земеделците в България

1 2237 17.10.2024
ЕК одобри нови 84 млн. евро помощ за земеделците в България
pixabay

Европейската комисия одобри отпускането на 84 милиона евро държавна помощ за българските производители на зърнени и маслодайни култури, както и близо 85 милиона евро за земеделците, отглеждащи животни. Решението е взето във връзка с последствията от войната в Украйна.


Европейската комисия обяви, че одобрява отпускането на 84 млн. евро държавна помощ за българските производители на зърнени и маслодайни култури, както и близо 85 млн. евро за земеделците, отглеждащи животни в България.

 

Решението е в контекста на последствията от войната между Русия и Украйна, съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков. Първоначалните 200 милиона евро от така наречената „украинска помощ“ вече достигат до земеделците.

 

Помощта ще бъде предоставена под формата на пряко и безвъзмездно изплащане на средства. Първата мярка ще се отнася за производителите на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед.

 

Втората мярка е насочена към фермерите, които отглеждат дребни преживни животни, пчели, както и плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюневи растения. Всеки от засегнатите производители ще може да получи до 280 000 евро до края на годината, посочват от Европейската комисия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама