НОВИНИ


Израелските военни твърдят, че са убили лидера на Хамас Яхия Синвар в операция в Газа

2 2170 17.10.2024
Израелските военни твърдят, че са убили лидера на Хамас Яхия Синвар в операция в Газа
Яхия Синвар, лидер на Хамас БГНЕС

Израелските военни потвърдиха, че са ликвидирали трима терористи в операция в ивицата Газа, като сред тях вероятно е и Яхия Синвар, лидер на Хамас. Снимки на труп, който прилича на Синвар, започнаха да се разпространяват, но официално потвърждение на смъртта му все още не е направено от израелските власти.


От четвъртък сутринта в медиите циркулират снимки на труп, намерен в разрушена къща, за който се предполага, че е лидерът на Хамас Яхия Синвар. Израелските военни първоначално обявиха, че разследват информацията и не потвърдиха или отрекоха смъртта на Синвар, който е ключова фигура в организацията. Според информация от Der Standard, израелските военни вече признават успеха на операцията, но данните все още не са потвърдени от други източници.

 

Смъртта на Синвар е резултат от израелска операция в ивицата Газа, при която бяха ликвидирани общо трима терористи. Израелската армия уверява, че в района на операцията не е имало заложници, въпреки предишни съобщения, че Синвар се е укривал сред тях, използвайки ги за жив щит.

 

Израел смята Синвар за главния организатор на атаките от 7 октомври, които предизвикаха сухопътната инвазия на Израел в Газа. От октомври миналата година той не е виждан публично и се предполага, че се крие в сложната мрежа от тунели под Газа. След ликвидирането на Исмаил Хания, Яхия Синвар пое лидерството на Хамас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама