НОВИНИ


Шолц категоричен: Германия ще продължи да помага на Израел да се защитава, като доставя оръжие

8 2188 17.10.2024
Шолц категоричен: Германия ще продължи да помага на Израел да се защитава, като доставя оръжие
Германският федерален канцлер Олаф Шолц БГНЕС

Германия ще продължи да помага на Израел да се защитава, доставяйки на страната оръжие.


В това увери днес федералният канцлер Олаф Шолц, уточнявайки, че Израел трябва да се придържа към международното право и че крайната цел е двудържавното решение, съобщи Ройтерс.

 

„За мен обаче е ясно, че подкрепата на Израел означава и постоянно да осигуряваме възможностите на Израел за отбрана, предоставяйки, например, военни стоки и оръжие“, изтъкна Шолц в кулоарите на днешния Европейски съвет.



По данни на германското Министерство на икономиката, цитирано вчера от ДПА, страната е одобрила през последните осем седмици износ на оръжие за Израел на сумата от около 31 млн. евро – над два пъти по-голяма от първите седем месеца и половина на годината.

 

Резкият спад на разрешителни за износ по-рано тази година накара опозицията да критикува властите, че нарочно забавят експорта.

 

Германският външен министър Аналена Бербок посочи миналия месец, че страната й не е одобрила износ на оръжие за Израел, което да може да се използва в Газа, изтъквайки притесненията за възможни нарушения на международното хуманитарно право.



Вчера Бербок коментира, че Берлин очаква писмо от израелското правителство, в което да увери, че международното хуманитарно право ще бъде спазвано, когато се използва доставено от Германия военно оборудване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама