НОВИНИ


Гърция и Украйна подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната

2 2191 17.10.2024
Гърция и Украйна подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната
Кириакос Мицотакис и Володимир Зеленски X.com

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество в сигурността и отбраната. С него Гърция ще участва активно в възстановяването на Украйна, особено в Одеса, и ще предостави допълнителни ресурси за отбранителни нужди, включително обучение на пилоти.


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Споразумението ще позволи на Гърция активно да участва в усилията за възстановяване на Украйна, особено в черноморския град Одеса, който има дълбоки културни и исторически връзки с Атина.

 

Споразумението цели да допълни вече съществуващите договорености между Украйна и нейните съюзници и обхваща сътрудничество в различни области, включително икономика, реформи, енергетика, гражданска защита, реконструкция и културно сътрудничество. То предвижда също така производството и трансфера на зелена енергия, както и сътрудничество в морския транспорт и логистиката.

 

Гръцкото правителство е готово да продължи да отговаря на спешните отбранителни нужди на Украйна, което ще осигури допълнителни ресурси за ускоряване на обучението на украинските пилоти и техници за F-16, заяви Зеленски в социалната мрежа Х.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама