НОВИНИ


Норвегия ще предостави шест F-16 на Украйна

4 2245 17.10.2024
Норвегия ще предостави шест F-16 на Украйна

Норвегия ще прехвърли шестте обещани изтребители F-16 на Украйна в близко бъдеще, съобщи украинският министър на отбраната Рустем Умеров след среща с норвежкия си колега Бьорн Арилд Грам.


Норвегия ще прехвърли шестте изтребители F-16, които обеща на Украйна, в близко бъдеще, съобщи украинският министър на отбраната Рустем Умеров след среща с норвежкия си колега Бьорн Арилд Грам, информира Би Би Си.

 

Умеров не уточни точните дати на прехвърлянето в краткия си доклад след срещата. "Специален акцент е поставен на авиационния компонент, а именно увеличаването на нашите способности с изтребителите F-16. Норвегия ще продължи подкрепата си и ще прехвърли шест самолета на Украйна в близко бъдеще," заяви Умеров.

 

Украйна получи първите си F-16 през юли, но точният им брой не беше официално обявен; в медиите се споменава за шест или десет самолета. Един от тях беше загубен скоро след получаването, при инцидент, при който загина един от най-добрите украински пилоти.

 

По-късно, през есента, Нидерландия потвърди, че ще прехвърли самолетите американско производство, отново без да уточнява техния брой. Общо на Украйна бяха обещани около 80 F-16, но повечето от тях вероятно ще бъдат получени не по-рано от следващата година.

 

Американският вестник Wall Street Journal съобщи в сряда, че Съединените щати пренасочват обучението на украински пилоти за F-16 към млади кадети, вместо към опитни пилоти, което може да удължи времевата рамка за получаването на пълноценна ескадрила, готова за бойни действия.

 

Според Рустем Умеров на срещата с норвежкия министър в рамките на Съвета НАТО-Украйна, те са обсъдили помощ за укрепване на украинската противовъздушна отбрана. "Обсъдихме и развитието на украинската отбранителна индустрия. Поисках от Норвегия да се присъедини към 'датския модел' - пряко финансиране на украинските отбранителни предприятия. Работим в тази посока," добави Умеров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама