НОВИНИ


Израелският външен министър потвърди смъртта на "масовия убиец" Яхия Синуар

15 2471 17.10.2024
Израелският външен министър потвърди смъртта на
Яхия Синуар БГНЕС

Израелският външен министър Израел Кац потвърди днес, че лидерът на радикалното терористично формирование Хамас Яхия Синуар е бил убит, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.


"Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше убит днес от войници на Израелските сили за отбрана", подчерта Кац в изявление.

 

Синуар е считан за мозъка зад безпрецедентното палестинско нападение срещу израелска територия през есента на миналата година, заради което избухна войната в ивицата Газа. Оттогава лидерът на Хамас, който наследи убития в края на юли при израелски удар в иранската столица Техеран Исмаил Хания, оглавяваше израелския списък на най-издирваните.

 


Ликвидирането му бе определено от Кац като "военен и морален успех за израелската армия". "Убийството на Синуар отваря възможност за незабавно освобождаване на заложниците и за промяна, водеща към нова реалност в Газа - без Хамас и без ирански контрол", уточни израелският външен министър.

 

Израелската полиция обяви в съвместно изявление с израелската армия по-рано днес, че се проверява чрез зъбни снимки и ДНК анализ дали Синуар е сред убитите екстремисти при израелска операция в ивицата Газа.

 

"Към този момент е завършена една от редицата необходими процедури за категоричното удостоверяване на самоличността. В лабораторията на криминолозите бяха изпратени зъбни снимки. В ход е ДНК анализ", се поясняваше в изявлението на полицията и армията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама