СВЯТ


"Брутален убиец и терорист": Реакциите на световни лидери след смъртта на лидера на Хамас Яхия Синуар

9 2723 18.10.2024
личен архив

Ръководителят на радикалното палестинско движение Хамас Яхия Синуар – мозъкът на безпрецедентното нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, довело до избухването на войната в ивицата Газа, е бил ликвидиран, обяви вчера израелският външен министър Израел Кац, цитиран от световните агенции. Ето ги реакциите на новината от страна на някои световни лидери.


Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте коментира лаконично новината, отбелязва ДПА. "На мен лично няма да ми липсва", заяви нидерландецът на пресконференция в централата на алианса в белгийската столица Брюксел. "Всеки нормален човек в света осъжда терористичните атаки" от 7 октомври 2023 г., отбеляза Рюте, като подчерта, че такава е позицията на всички страни членки на НАТО.

 

Френският президент Еманюл Макрон каза, че "съчувствата на близките на жертвите" на нападението на Хамас миналата есен. "Сред тях има 48 наши сънародници", заяви Макрон. "Яхия Синуар беше главният виновник за терористичните атаки и варварските актове на 7 октомври. Франция настоява за освобождаването на всички заложници, все още държани от Хамаs, обяви френският държавен глава, цитиран от Ройтерс.





Външният министър на Франция Жан-Ноел Баро смята, че елиминирането на лидера на Хамас е нанесло фатален удар по ислямисткото движение. "Регионът трябва да затвори една страница и да поеме по пътя си към мира", заяви Баро пред телевизия Ел Се И (LCI), добавяйки, че само дипломацията може да сложи край на военните действия.

 

Германската външна министърка Аналена Бербок е на мнение, че "Синуар беше брутален убиец и терорист, който искаше да унищожи Израел и неговия народ". "Като мозък на нападенията от 7 октомври той причини смъртта на хиляди хора и неизмеримото страдание в целия регион. Сега Хамас трябва да освободи заложниците и да сложи оръжията си – мъките на хората в Газа най-сетне трябва да свършат", посочи Бербок.





Нейният италиански колега Антонио Таяни, който е и вицепремиер в правителството на министър-председателката Джорджа Мелони, се надява "това, че "лидерът на Хамас вече го няма, да доведе до прекратяване на огъня в Газа". "По всичко личи, че военният ръководител на "Хамас" е убит и от тази гледна точка може да се каже, че Израел се е защитил успешно от терориристите от "Хамас", отбеляза Таяни. 

 

"Аз лично няма да оплаквам смъртта на един терористичен лидер като Синуар, който е отговорен за терористичното нападение на 7 октомври. За мен, както и за правителството на Великобритания, е ясно, че това е причината за не просто най-мрачния, а за най-смъртоносния ден за израелския народ от Втората световна война насам. Но едновременно с това беше предизвикан конфликт, който продължава вече повече от година, и жертвите сред мирните палестински жители в него са с измерение, за което няма търпимост", каза на свой ред британският министър на отбраната Джон Хийли.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама