НОВИНИ


Румъния вдигна четири изтребителя заради руски дрон близо до Констанца

14 2939 18.10.2024
Румъния вдигна четири изтребителя заради руски дрон близо до Констанца
личен архив

Румъния вдигна четири изтребителя, след като малък летящ обект, вероятно дрон, наруши националното въздушно пространство на 14 км навътре в югоизточния окръг Констанца, съобщи Министерството на отбраната.


"Радарът показа, че сухопътната граница на Румъния е била пресечена около 16:00 ч. по Гринуич", се казва в изявление на министерството. Дронът за първи път е бил засечен да се насочва към Румъния над Черно море, уточни "Ройтерс".

 

Служители на армията ще претърсят потенциалното място на катастрофата в петък сутринта, съобщиха от министерството.

 

Румъния задейства два изтребителя F-16 и два испански F-18, които изпълняват мисии по охрана на въздушното пространство в страната до края на годината. Пилотите не са видели дрона.





Жителите на окръг Констанца бяха предупредени да се укрият.

 

В началото на септември въздушното пространство на Румъния и Латвия беше нарушено от руски безпилотни летателни апарати, което предизвика опасения за ескалация, а министрите на отбраната от източния фланг на НАТО колективно призоваха за силен координиран отговор от страна на Алианса при нарушаване на въздушното пространство от безпилотни летателни апарати.

 

Румъния е държава от Европейския съюз и НАТО, която има обща 650-километрова граница с Украйна, през последната година и половина неведнъж е имала случаи на падане на фрагменти от руски дронове на своя територия, тъй като Москва атакува украинската пристанищна инфраструктура.

 

В края на септември руски дрон отново наруши въздушното пространство на Румъния, пише News.bg.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама