НОВИНИ


Кандидатите за президент на САЩ Тръмп и Харис влизат в сблъсък в щата Мичиган

1 2135 18.10.2024
Кандидатите за президент на САЩ Тръмп и Харис влизат в сблъсък в щата Мичиган
Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп (вляво) и кандидат-президентът от Демократическата пария Камала Харис (вдясно) БГНЕС

Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис продължават сблъсъка си в Мичиган, един от най-оспорваните щати в надпреварата за Белия дом, белязана от остри дебати около американската подкрепа за Израел, информира Франс прес.


В щата, граничещ с Канада, живеят значителен брой американци от арабски произход, уточнява агенцията. Те по традиция са склонни да подкрепят кандидата на демократите, но тази година са силно критично настроени към Байдън, предвид войните в Газа и Ливан.

 

Маруан Фарадж, 51-годишен американец от ливански произход, пояснява, че винаги е гласувал за демократите, но тази година ще обърне гръб на Камала Харис, която според него подкрепя "това етническо прочистване и този геноцид от първия ден, с парите от нашите данъци".

 


"Не искаме да гласуваме нито за Тръмп, защото ни гледа отвисоко, нито за демократите, които ни уважаваха и които сега дават оръжия на Израел", допълва Хайдер Кусан, също от ливански произход, който притежава малка верига супермаркети заедно с братята си.

 

Макар че не е скъсала открито с линията на Байдън, който оказа на Израел почти безусловна подкрепа, Харис съзнава много добре, че тя може да ѝ струва гласове в изборите, на които почти всеки глас е от значение. Ролята, която тя играе в щата с големите езера, е много деликатна, пише АФП. Вчера тя заяви, че смъртта на лидера на Хамас Яхия Синуар дава възможност "да се сложи край" на войната в Газа.

 

Към момента Тръмп още не е реагирал на смъртта на Синуар. Той обаче също ще бъде в Мичиган днес, за голям предизборен митинг в Детройт, на който вероятно ще акцентира върху това как "семействата в Мичиган бяха смазани от инфлацията, под провалилото се лидерство на Камала".

 


Икономиката, имиграцията и абортите са част от най-обсъжданите теми в предизборната кампания. Осемнадесет дни преди изборите двамата кандидати са в почти изравнени позиции във всеки от най-оспорваните, "колебаещи се" щати, които ще наклонят везните за крайната победа, посочва АФП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама