НОВИНИ


Фон дер Лайен на посещение в страните от Западните Балкани идната седмица

0 2145 18.10.2024
Фон дер Лайен на посещение в страните от Западните Балкани идната седмица
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети следващата седмица страните от Западните Балкани, предаде говорител на институцията.


В сряда и четвъртък тя ще бъде в Албания, където ще има срещи с държавния глава Байрам Бегай и министър-председателя Еди Рама, и ще произнесе слово в местната структура на Колежа на Европа.

 

В четвъртък се очаква Фон дер Лайен да продължи пътуването със срещи в Северна Македония с президента Гордана Силяновска и премиера Християн Мицкоски, а след това да се отправи към Босна и Херцеговина. В петък в Сараево тя ще разговаря с председателството на страната и с председателя на Съвета на министрите Боряна Крищо. В същия ден Фон дер Лайен ще пристигне в Сърбия за срещи с президента Александър Вучич и министър-председателя Милош Вучевич.



В събота председателят на ЕК ще бъде в Косово, където ще разговаря с държавния глава Вьоса Османи и премиера Албин Курти, а след това ще се отправи към Черна гора за срещи с президента Яков Милатович и министър-председателя Милойко Спаич.

 

Предвижда се в края на октомври ЕК да представи годишните доклади за напредъка на страните, кандидатстващи за присъединяване към ЕС. По-рано този месец ЕС и Албания започнаха по същество присъединителните преговори, а еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей изрази надежда те да завършат в близките пет години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама