НОВИНИ


България забрани придвижването и търговията на дребен рогат добитък от Гърция и Румъния

0 2567 18.10.2024
България забрани придвижването и търговията на дребен рогат добитък от Гърция и Румъния
Георги Тахов БГНЕС

Въведен e засилен контрол за превоз на животни през българските граници с Румъния и Гърция заради огнища на шарка при овцете, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.


„Това, което МЗХ институционално предприема през издаването на административни заповеди е да се забрани придвижването и търговията на животни - дребен рогат добитък.

 

Искам да апелирам за спазване на указанията в тази заповед. В страни около нас, като Румъния и Гърция, епизоотичната обстановка е много обострена, а те като гранични държави, които са в близост до наши райони, наистина са предпоставка за навлизане на болестите при нас“, коментира Тахов. 





Той добави, че се предприемат всички необходими мерки за ограничаване на заразата. Засега огнищата са две и са локални.

 

„Контролът е постоянен, зоните са обозначени - 3-километровите, 10-километровите. Няма как 24/7 да има служители на Българската агенция по безопасност на храните. Затова апелирам към дисциплина, отговорност и малко самосъзнание, защото до нас достигна информация, че има порочни практики за купуване на болни животни от съседни държави. Това няма да го толерираме“, посочи Тахов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама