НОВИНИ


Швейцария се присъедини към Европейската инициатива за небесен щит

2 2421 18.10.2024
Швейцария се присъедини към Европейската инициатива за небесен щит
БГНЕС

Швейцария се присъедини към Европейската инициатива за небесен щит, предава "Ройтерс".


Проектът предвижда изграждането на единна система за въздушна и противоракетна отбрана в цяла Европа.

 

Той беше иницииран от Германия след руската инвазия в Украйна и е предназначен да позволи на европейските страни да купуват отбранителни системи съвместно и да се обучават в използването им заедно.



Директорът на въоръжението на Швейцария Урс Лохер подписа декларацията за присъединяване. Така алпийската страна става 15-ият член на Небесния щит.

 

"С участието си в Европейската инициатива за небесен щит Швейцария увеличава международните възможности за сътрудничество: инициативата позволява по-добра координация на проекти за обществени поръчки, обучение и логистични аспекти в областта на наземната противовъздушна отбрана", отбелязват от правителството.

 

Първоначалният фокус е върху наземната противовъздушна отбрана със среден обсег. Сътрудничеството обаче може да бъде разширено в областта на ПВО с малък и по-дълъг обсег, поясни правителството.



Проектът генерира разногласия в Швейцария - опонентите му са на мнение, че участието в него противоречи на швейцарската традиция на неутралитет.

 

Властите обаче са категорични, че проектът е съвместим с неутралния статут на страната, тъй като не съдържа никакви задължения и Швейцария все още може да реши в какво да се включи и до каква степен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама