НОВИНИ


Проучване: 4-дневната работна седмица намалява стреса на служителите и води до лек ръст на производителността

0 1822 18.10.2024
Проучване: 4-дневната работна седмица намалява стреса на служителите и води до лек ръст на производителността
БГНЕС

По-малко стрес и лек ръст на производителността. Това показват изнесени днес данни от проучване относно ефектите от четиридневната седмица в Германия, цитирани от Франс прес.


В продължение на шест месеца 41 германски компании участваха в програма за намаляване на работното време или дори за установяване на четиридневна седмица - историческо искане от синдикатите в страната, проведено от консултантската компания "Интрапреньор" (Intraprenör).

 

Университетът в Мюнхен и международната инициатива за четиридневна работна седмица (4 Day-Week Global), разпространена в осем страни, между които Великобритания, Австралия и Португалия, координираха проекта.



Водещото заключение от изследването демонстрира, че сравнявайки непромененото седмично работно време (от пет дни), четиридневната (работна) седмица "значително" подобрява психическото и физическото здраве на служителя.

 

"Данните контрастират с мнението, че същото натоварване за изпълнение (на поставените задачи) за по-малко (работно) време може да доведе до увеличаване на усещания стрес" от служителя, постанови проучването.

 

Участниците средно са преживели по-малко стрес през седмицата - 178 минути спрямо 191 преди провеждането на експеримента.

 

Служителите освен това спортуват повече и спят средно с 38 минути повече всяка седмица.

 

Тези "положителни ефекти" върху здравето вероятно ще "намалят отсъствията от работа в дългосрочен план", става ясно от данните.



Анкетираните се определят като малко по-продуктивни, като в същото време работното натоварване не се променя.

 

Проучването обаче остава предпазливо по въпроса за производителността и отбелязва други ограничения. Не е доказано, че четиридневната седмица увеличава печалбите на компанията, намалява отпуските по болест или въглеродния отпечатък.

 

От друга страна, 39 на сто от компаниите са решили да приложат четиридневната седмица след края на програмата, а 34 на сто от тях ще продължат експеримента.

 

В извадката от проучването повече от половината компании наемат от 10 до 50 служители в сектора на услугите, производството или строителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама