НОВИНИ


Театрални афери и досъдебно производство: Държавата субсидирала билети за несъстояли се представления в Пазарджик?

2 2889 18.10.2024
Театрални афери и досъдебно производство: Държавата субсидирала билети за несъстояли се представления в Пазарджик?

Документно престъпление в Пазарджишкия театър - Драматично-куклен театър „Константин Величков“ в Пазарджик, разследва районната прокуратура в Пазарджик.


Образувано е досъдебно производство срещу длъжностно лице. В периода от 2021 г. до края на 2023 г., въпросното лице, чието име от прокуратурата не назовават, е съставило официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства по отношение на продадени билети, предаде БНТ.

 

В кръга на службата си, в периода от 2021 г. до края на 2023 г., въпросното лице е съставило официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства по отношение на продаде билети.





 Директорът на театъра Григор Антонов не беше открит за коментар.

 

Според информация от прокуратурата, инкриминираните действия са извършени в периода от 2021 година до края на 2023 година. През този период неназовано длъжностно лице е създало документи, удостоверяващи неверни обстоятелства, свързани с продажбата на билети за театрални постановки.

 

Към настоящия момент е образувано досъдебно производство, но все още няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица. Прокуратурата запазва дискретност относно самоличността на заподозряното длъжностно лице, като разследването продължава.

 

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.





Агенцията за държавна финансова инспекция също проверяваше театъра в Пазарджик. В сигнал се твърдеше, че са отчетени представления, които не са се състояли, но билетите за тях са субсидирани от държавата.

 

Днес започнаха разпитите по аферата с източването на средства от театрите. Окръжната прокуратура в Пловдив разпитва както наетите на фиктивни договори служители, така и експертите от Министерството на културата, които са разрешили плащанията. До момента, според разследването, по схемата от бюджета са източени неправомерно над милион и половина лева.

 

Междувременно излязоха и междинните резултати от проверката на Министерството на културата и те показват, че няма други държавни институции, освен театрите в Смолян и Разград, при които да има съществени нарушения във фонд "Работна заплата". Непълна информация обаче има за трупата в Пазарджик, която все още се проверява.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама