НОВИНИ


Шефът на специалните сили на армията: Изключително опасни задачи, а плащането на парашутистите не е осъвременявано от 2006 г.

3 6522 18.10.2024
Шефът на специалните сили на армията: Изключително опасни задачи, а плащането на парашутистите не е осъвременявано от 2006 г.

В Деня на военния парашутист, специалните сили искат ръст на специфичното възнаграждение за риск. "Специалните сили на българската армия също отговарят за спирането на миграционния натиск към България", обясни командирът им генерал-майор Явор Матеев. Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти не е осъвременявано от 2006 година, а това са изключително опасни и рискови задачи, посочи той.


Генерал-майор Явор Матеев посочи, че постоянно има група за специални операции, която действа в най-натоварените участъци по границата, а при нужда се сменя позицията ѝ като ефективен начин за справяне с нелегалното преминаване в страната.





В деня, в който се отбелязват 80 години от първото бойно сражение на парашутната дружина от състава на Първата българска армия, остават обаче и проблеми пред тях. Затова те поискаха увеличение на възнагражденията на парашутистите и гласуване на проектите за превъоръжаване на специални сили с леко стрелково оръжие.

 

"Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти не е осъвременявано от 2006 година, а това са изключително опасни и рискови задачи. Не е нормално почти 20 години това специфично възнаграждение да не е променяно, което се дава за риск. В Специалните сили полагаме този риск еднакво. В самолета и във въздуха няма звание", посочи ген. Матеев, предаде NOVA.

 

В София днес беше отбелязан Денят на военния парашутист, а утре се навършват 80 години от първото участие на Парашутната дружина на България в реални бойни действия.

 

"Това са изключително опасни и рискови задачи, сами разбирате, че някак си не е нормално почти 20 години да не е осъвременено това специфично възнаграждение, което се дава за риск“, коментира Явор Матеев, съобщи bTV.





"Аз и всички мои подчинени ще се радваме, така както ние сме сили за специални операции и наистина изпълняваме специални задачи в мирно време, към нас да има и специално отношение“, добави той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама