НОВИНИ


Нетаняху: Убийството на Синуар е началото на края на войната

5 2142 19.10.2024
Нетаняху: Убийството на Синуар е началото на края на войната
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е наредил доставките на хуманитарна помощ за ивицата Газа значително да бъдат увеличени, съобщиха световните агенции.


Това се случва дни след като от Вашингтон поставиха ултиматум на Тел Авив - до 30 дни или да подобрят хуманитарната ситуация в палестинския анклав, или ще загубят американската военна помощ.

 

Съобщава се, че дневно в Газа ще бъдат допускани около 250 камиона с помощи. Въпреки първоначалната надежда, че войната може и да приключи след ликвидирането на лидера на Хамас Яхия Синуар, засега Израел не планира да се изтегля.

 


Нетаняху определи убийството на Синуар като "началото на края на войната", но бе категоричен, че до освобождаването на заложниците бойните действия ще продължат.

 

Ситуацията в Близкия изток е важна част и в предизборната кампания в Съединените щати. И двамата кандидати за Белия дом също коментираха смъртта на архитекта на атаките от 7 октомври.

 

"Тази година станахме свидетели на кошмарни разрушения и смърт в Газа и Ливан. Сега, когато Синуар е мъртъв, се надяваме да видим обрат в хода на войната. Това е шанс войната в Газа да приключи и този шанс не бива да бъде пропускан", посочи Камала Харис, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия.



"Той не беше добър човек и това се случва с хора като него. Сега вече всичко ще бъде по-лесно. По-лесно и да се говори с Нетаняху. Знаете ли - той ми се обади, да обади ми се, но още не съм разговарял с него", отбеляза на свой ред Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама