НОВИНИ


Весела Чернева: Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата

0 2258 19.10.2024
Весела Чернева: Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата
Весела Чернева от софийския офис на Европейския съвет за външна политика БГНЕС

"Налице е разместване в обществата по отношение на миграцията. Европа има проблем с границите си и с миграционния поток, който не може да бъде разрешен от сегашното законодателство. Вероятно ще трябва да има нови мерки, нова рамка на миграционния разговор."


Това мнение изрази пред БНР Весела Чернева от софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

 

В страни като Германия и Австрия има ръст на молбите за убежище, което означава много високи социални разходи. Това от своя страна предизвиква много напрежение в обществата, повишава се рейтингът на Партията на свободата в Австрия и на "Алтернатива за Германия" в Германия, алармира тя.



Специалистът наблегна на противоречието между идеята да се спре миграцията, защото обществата не могат да поемат толкова бежанци, и нуждите на икономиката, които застаряващото население не може да задоволи.

 

"Навсякъде в Европа я има тази тревога. Не навсякъде в такава степен. В страни като Португалия и Испания се смята, че недостигът на работна ръка  е толкова голям, че те могат да поемат още мигранти", обясни Чернева.

 

Идеята за изнесени центрове е едната посока. Другата са т.нар. сигурни връщания в трети страни – в последната премината сигурна страна, каза още експертът. По думите й един от въпросите е защо това не се случва и как могат европейските правителства да подпомогнат връщанията, които следва да действат възпиращо.  

 

Според нея няма пречка пред изграждането на такива изнесени центрове, но остава въпросът къде ще могат да бъдат построени такива центрове за големи маси от хора и как те ще бъдат управлявани. Чернева смята за по-ефективно сигурното връщане на мигранти.



Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата. Когато има сигурност на външните граници, Шенген отвътре може да функционира добре. Когато външните граници са пропускливи, страните членки решават да възстановят граничния контрол и на това ставаме свидетели, категорична бе тя.

 

"Не мисля, че Шенген е фатално заплашен, а по-скоро че има известни ограничения."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама