НОВИНИ


Борел: Смъртта на Синуар открива нова перспектива за примирие между Израел и Хамас

6 2233 19.10.2024
Борел: Смъртта на Синуар открива нова перспектива за примирие между Израел и Хамас
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел БГНЕС

Смъртта на лидера на Хамас Яхия Синуар, смятан за архитект на атаките срещу Израел от 7 октомври, открива „нова възможност“ за примирие в палестинската територия, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.


„След смъртта на Яхия Синуар се открива нова перспектива и ние трябва да се хванем за нея, за да постигнем спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и да работим за политическо решение“, изтъкна пред журналисти топдипломатът на ЕС, който участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Г-7 в Неапол.

 

„То трябва да бъде възможност за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. И ще отвори вратата за повече хуманитарна помощ“, поясни той.



Вчера в социалната мрежа „Екс“ Борел определи смъртта на Яхия Синуар като „повратна точка за Близкия изток“. „Заложниците трябва да бъдат освободени и войната в Газа, Западния бряг и Ливан трябва да бъдат прекратени“, посочи той.

 

Няколко световни лидери изразиха надежда, че смъртта на Синуар ще проправи пътя за примирие и освобождаване на заложниците. Държавният глава на САЩ Джо Байдън видя в нея възможност да се „проправи път за мир“ в Близкия изток.

 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че смъртта на лидера на Хамас, е била една от целите на израелското правителство от 7 октомври насам, но „не означава край на войната в Газа, а началото на края“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама