НОВИНИ


Париж подкрепя идеята за незабавна покана към Украйна за присъединяване към НАТО

15 2462 19.10.2024
Париж подкрепя идеята за незабавна покана към Украйна за присъединяване към НАТО
Френският външен министър Жан-Ноел Баро БГНЕС

Френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви, че Париж изразява отвореност към идеята за незабавна покана към Украйна за присъединяване към НАТО, но уточни, че е необходимо разговорите по въпроса между съюзниците да продължат, съобщи Ройтерс.


"Що се отнася до поканата към Украйна за членство в алианса, то ние сме открити към подобна възможност и това е разговор, който водим с нашите партньори", отбеляза ръководителят на френската дипломация на пресконференция в Киев с украинския си колега Андрий Сибига.

 

Баро каза още, че ако се окаже вярно, че Северна Корея изпраща войски в Украйна в помощ на Русия, това ще бъде сериозна ескалация и ще покаже, че Москва изпитва проблеми във войната.



Сибига, на свой ред, се солидаризира с тази оценка и изтъкна, че разполагането на военен контингент от КНДР в подкрепа на руската инвазия крие "огромна" опасност от допълнително изостряне на обстановката.

 

През седмицата украинският държавен глава Володимир Зеленски осъди Северна Корея, че е изпратила свои офицери в редовете на руската армия и че подготвя 10 000 войници, за да подкрепи военното усилие на Москва.

 

Русия и КНДР отричат да участват в оръжейни трансфери помежду си. Кремъл отхвърли и твърденията на Южна Корея, че Северът може да е изпратил военнослужещи, които да помогнат на Москва срещу Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама