НОВИНИ


Кабинетът "Главчев" увеличи чиновниците в Министерския съвет

6 2268 20.10.2024
Кабинетът
Кабинетът "Главчев"

Служебният кабинет реши да прави структурни промени в администрацията на Министерския съвет в последния момент. Според промени в правилника на МС, публикувани за обществено обсъждане, числеността на тази централна администрация се увеличава с 12 души. Така в МС вече ще работят 506 чиновници. За да се компенсира този ръст в броя на служителите, със същия брой щатове се намалява числеността на други структури към МС.


За да се компенсира този ръст в броя на служителите, със същия брой щатове се намалява числеността на други структури към МС.

 

С 4 допълнителни щата ще нарасне числеността на ключова структура - главният инспекторат. В инспектората вече ще работят 16 души, като повечето бройки се аргументират с нови правомощия, вменени на инспектората. Инспекторатът вече ще извършва контрол върху спазване на сроковете по закона за управление на еврофондовете, ще налага мерки при нарушения на закона за отбраната и въоръжените сили и ще служи като секретариат на Националния съвет по антикорупционни политики. С 8 души се увеличава и щатът на финансовата дирекция на МС, като тук причината е централизацията на счетоводните услуги на структурите към МС. Тя ще обслужва счетоводно и агенцията за бежанците, агенция “Архиви” и Института за публична администрация.

 

С предложените промени ще има разместване и в друга водеща дирекция, но без промяна в числеността - “Административно и правно обслужване и управление на собствеността”. От МС считат, че задачите на тази дирекция са прекалено разнородни и е по-добре тя да бъде разделена на две, като се обособи отделна дирекция “Управление на собствеността”. Това означава и нов щат за директор, въпреки че общата численост не нараства. Заради промените в правилника на МС ще се намали числеността с по 6 бройки в агенцията за бежанците и в агенция “Архиви”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама