НОВИНИ


Чакаме още два медицински хеликоптера в началото на 2025 година

1 2222 21.10.2024
Чакаме още два медицински хеликоптера в началото на 2025 година
Фейсбук / ЦСМПВ

Вторият и третият медицински хеликоптер ще пристигнат в България през януари и февруари 2025 г. съответно, съобщи д-р Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. Забавянето се дължи на проблеми с производството на части, а новият хеликоптер ще бъде базиран в Сливен.


Вторият медицински хеликоптер трябва да пристигне през януари, а третият – през февруари 2025 г., съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух, д-р Георги Деянов, в интервю за БНТ. Той уточни, че забавянето се дължи на проблеми с производството на компоненти и части за хеликоптерите.

 

Вторият хеликоптер ще бъде разположен в базата в Сливен, като предстои да се търси персонал за въздушната медицинска помощ. Деянов добави, че вероятно персоналът ще бъде нает на допълнителен трудов договор в Центъра за спешна медицинска помощ по въздух.

 

Д-р Деянов подчерта липсата на достатъчно лекари. В регионалната база работят 7 лекари и 6 медицински сестри, което формира 4 екипа, които покриват само дневни смени по 12 часа. От началото на операциите с първия медицински хеликоптер на 4 юни 2023 г. досега са извършени общо 32 мисии.

 

Припомняме, че в началото на октомври италианската фирма "Леонардо" АД предупреди Министерството на здравеопазването за забавянето на доставката на втория и третия медицински хеликоптер. Вторият хеликоптер първоначално трябваше да пристигне до края на юни 2024 г., но производствени закъснения отложиха доставката му за ноември 2024 г. Според същата информация, забавянето не трябва да повлияе на планираната доставка на третия хеликоптер до края на декември 2024 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама