НОВИНИ


Десетки хиляди протестиращи поискаха Грузия в ЕС, не в орбитата на Путин /видео/

9 2366 21.10.2024
Десетки хиляди протестиращи поискаха Грузия в ЕС, не в орбитата на Путин /видео/

На 20 октомври на площад „Свобода“ в Тбилиси се проведе голям митинг в подкрепа на присъединяването на Грузия към Европейския съюз преди предстоящите парламентарни избори, насрочени за 26 октомври.


Маршът „Грузия избира Европейския съюз“ събра по улиците на Тбилиси, както изглежда, няколко десетки хиляди протестиращи, показват видеозаписи в социалните мрежи. Протестиращите развяваха знамената на ЕС и Грузия, докато пееха националния химн на страната.





Президентът Саломе Зурабишвили, яростен противник на управляващата партия „Грузинска мечта“, участва в митинга, като призова протестиращите да гласуват за проевропейски партии по време на изборите. Зурабишвили заяви, че протестът „показва, че Грузия вече е победила и ще се реинтегрира в Европа“.

В речта си Зурабишвили се обърна и към президента Володимир Зеленски, като заяви, че Зеленски „също се бори за Грузия. Вие ще победите и ние заедно ще влезем в Европейския съюз“.

 

Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС заедно с Украйна през декември 2023 г. Въпреки че въпросите около кандидатурата на Грузия продължават да се въртят, тъй като управляващата партия „Грузинска мечта“ продължава да съживява отношенията си с Русия.

 

Опасенията за демокрацията в Грузия достигнаха трескава степен, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ прие закон за чуждестранните агенти, който изисква организациите, получаващи чуждестранно финансиране, да бъдат обозначени като „чуждестранни агенти“ и отразява репресивното руско законодателство, използвано за разправа с критиците на режима в Кремъл.

 

На 14 септември фактическият лидер на управляващата партия „Грузинска мечта“, олигархът Бидзина Иванишвили, като част от по-широката тенденция на партията си за сближаване с Русия, заяви, че Грузия трябва да се „извини“ за войната на Русия срещу страната през 2008 г.





През последните месеци западни официални лица наложиха санкции на грузински служители, които според тях имат роля в извършването на нарушения на правата на човека.

 

Москва официално започна процеси на сближаване с Тбилиси на 10 октомври, когато руският президент Владимир Путин издаде президентски указ за разширяване на безвизовия режим за грузински граждани, които работят или учат в Русия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама