НОВИНИ


Турският проповедник Фетхулах Гюлен, обвинен за опита за преврат в Турция, почина в САЩ на 83 години

3 2248 21.10.2024
Турският проповедник Фетхулах Гюлен, обвинен за опита за преврат в Турция, почина в САЩ на 83 години
Фетхулах Гюлен, турски проповедник БГНЕС

Фетхулах Гюлен, турският ислямски проповедник, обвинен от Анкара за неуспешния опит за преврат през 2016 г., почина в САЩ на 83-годишна възраст. Гюлен, който живееше в изгнание от 1999 г., отричаше обвиненията, отправени му от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


Турският ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г., почина в САЩ на 83-годишна възраст, съобщиха турски медии и уебсайт, свързан с него. Според информацията, Гюлен е издъхнал в болница в САЩ, а новината за смъртта му беше разпространена от "Ройтерс".

 

Гюлен, някога близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, стана негов опонент, след като отношенията между тях се влошиха драматично. След неуспешния опит за преврат в Турция, при който загинаха около 250 души, Ердоган обвини Гюлен за организирането му – обвинения, които проповедникът категорично отрече.

 

След опита за преврат, Ердоган започна мащабна кампания срещу привържениците на Гюлен и неговото движение "Хизмет", което стана обект на сериозни репресии в Турция. Конфликтът между двамата датира от началото на 2010-те години, когато Гюлен и последователите му бяха обвинени в опити да инфилтрират ключови държавни институции, като армията и съдебната система.

 

От 1999 г. Гюлен живееше в САЩ, след като напусна Турция поради политически натиск. Анкара многократно настояваше за неговата екстрадиция след проваления опит за преврат, обвинявайки го в организирането му, но САЩ отказаха да го предадат, позовавайки се на липсата на достатъчно доказателства. Това създаде напрежение между Вашингтон и Анкара, особено на фона на репресиите на Ердоган срещу движението на Гюлен в Турция. 

 

Превод и редакция:ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама