НОВИНИ


ВМРО против поскъпването на водата за софиянци

5 5188 04.01.2011
ВМРО против поскъпването на водата за софиянци

От ВМРО категорично обявиха, че са против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани. От дружеството искат увеличение на потребителската цена с 25 %, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25 % поскъпване от 1 февруари, се казва в позиция на партията.



Това ще е поредното нарушение на договора от страна на концесионера и ще е поредният удар върху джоба на софиянци,
категорични са от ВМРО. Съгласно договора подписан през 2000 г., крайната цена на водата за потребителите трябваше да е около 60-65 стотинки на кубик. В момента тя е 1.536 лв., т.е. близо три пъти по-висока.

От ВМРО посочват, че “Софийска вода” допуска огромни загуби по мрежата - от около 60 %. Договорното задължение на концесионера беше да намали загубите по преносната мрежа до ниво от 20-25 % до 2010 г. Те са изцяло по вина на концесионера и отново показват очевидно нарушение на договора от страна на “Софийска вода”, категорични са от партията.В позицията се казва още, че през юли общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки внесел предложение в Столичния общински съвет за прекратяване на концесията заради неизпълнение на договора в частта за цената и намаляване на загубите. Предложението не беше допуснато за по-нататъшно разглеждане. Сега предложението ще бъде внесено отново. През юли Ангел Джамбазки изнесе скандални данни за концесията на пресконференция заедно с представителите на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването - инж. Ганчо Хитров и доц. Пламен Кенаров.

Сега ВМРО настоява ДКЕВР да откаже повишение и да назначи цялостна проверка на изпълнението на концесионното задължение от страна на “Софийска вода” и очаква резултатите от тази проверка. В противен случай ВМРО ще приложи разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и ще организира свикването на местен референдум в София с искане за прекратяване на концесията и възстановяване на дейността на общинско комунално дружество ВиК.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама