НОВИНИ


Цената на природния газ в Европа скочи с 2% на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток

1 2257 21.10.2024
Цената на природния газ в Европа скочи с 2% на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток

Цените на природния газ в Европа се повишиха с 2% в понеделник, достигайки над 40 евро за мегаватчас, тъй като ескалиращото напрежение между Израел и Иран засили опасенията за евентуални прекъсвания на доставките, създавайки нестабилност на енергийните пазари.


Цената на природния газ в Европа се покачи с 2% в понеделник, след като напрежението в Близкия изток създаде нова вълна на нестабилност на енергийните пазари, съобщи Блумбърг.

 

Цени над 40 евро

 

Към 13:30 ч. българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха с около 2%, достигайки над 40 евро за мегаватчас. Това е близо до 10-месечния връх от 7 октомври, когато цените достигнаха 41 евро, следвайки покачването на цените на петрола. Инвеститорите се притесняват, че ескалиращото напрежение между Израел и Иран може да доведе до по-широк регионален конфликт, който би засегнал доставките на природен газ.

 

В събота дрон на "Хизбула" избухна до резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, а на следващия ден Израел предприе военни действия срещу ирански съюзници в Ливан. Израел вече заяви, че ще отвърне на Иран за масираната ракетна атака срещу европейска държава в началото на октомври.

 

През последните седмици геополитическата нестабилност поддържа цените на газа в Европа променливи, особено с наближаването на зимния отоплителен сезон. Основният риск за пазара е евентуалното затваряне на Ормузкия проток, жизненоважен път за доставки на втечнен природен газ и петрол от Персийския залив.

 

Chevron Corp., оператор на израелските газови находища "Левиатан" и "Тамар", увери, че съоръженията в страната функционират нормално и доставките на газ към Израел и региона продължават без прекъсвания.

 

"Очакванията за израелски отговор на иранската атака от началото на октомври все още влияят на пазарите и допринасят за повишените зимни прогнози за европейските газови пазари," коментира Флоранс Шмит, енергиен стратег в Rabobank.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама