НОВИНИ


ЕП одобри заем от 35 млрд. евро за Украйна, финансиран от замразени руски активи

3 2276 22.10.2024
ЕП одобри заем от 35 млрд. евро за Украйна, финансиран от замразени руски активи

Европейският парламент одобри заем до 35 млрд. евро за Украйна, финансиран с бъдещи приходи от замразени руски активи. Решението е част от по-широкия план на Г-7 за финансова подкрепа на страната, която възлиза на 45 млрд. евро. Председателят на ЕП, Роберта Мецола, заяви, че агресорът трябва да плати за разрушението, причинено на Украйна.


С 518 гласа "за", 56 "против" и 61 "въздържал се" Европейският парламент одобри отпускането на извънреден заем на Украйна до 35 млрд. евро, който ще бъде финансиран с бъдещи приходи от замразени руски активи. Както вече съобщи БТА, средствата са част от по-широк план на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на страната в размер на до 45 млрд. евро.

 

„Ще използваме руските замразени активи. Агресорът трябва да плати за разрушението, което причинява на Украйна. Слава на Украйна!”, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола от парламентарната трибуна.

 

След гласуването, шведската евродепутатка Карин Карлсбро, която е докладчик по темата, подчерта, че заемът е част от нов механизъм за сътрудничество, разработен на ниво Г-7. Тя уточни, че заемите от ЕС и други страни в Г-7 няма да бъдат изплатени от Украйна, а ще бъдат покрити от неочаквани печалби от замразените руски активи. Предложението на Европейската комисия е било прието бързо и без изменения, за да може Украйна да се възползва от помощта преди края на 2024 г.

 

Карлсбро изрази притеснения относно действията на унгарския премиер Виктор Орбан, който се е противопоставил на предложението за удължаване на замразяването на суверенните руски активи. „Обнови Европа“ осъди неговото поведение, като заяви, че по-широкото замразяване на активи би предоставило стабилната помощ, необходима на Украйна за противодействие на руската агресия.

 

По-рано в пленарната зала се проведе разгорещен дебат, в който се очертаха различия в мненията относно механизма за заемите. Очаква се бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, разположени в ЕС, да помогнат на Украйна за обслужването на заемите от ЕС и другите партньори от Г-7. Новите средства за макрофинансова помощ ще бъдат предоставени до края на 2025 г. и ще бъдат обвързани с ангажименти за поддържане на демократични механизми и спазване на правата на човека.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама