НОВИНИ


Австрийският президент Ван дер Белен връчва мандат на канцлера Нехамер след изборната победа на Партията на свободата

1 2297 22.10.2024
Австрийският президент Ван дер Белен връчва мандат на канцлера Нехамер след изборната победа на Партията на свободата
Австрийският президент Александър Ван БГНЕС

Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчи мандата за съставяне на правителство на канцлера Карл Нехамер, след като Народната партия, ръководена от него, зае второ място на парламентарните избори в края на септември.


Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчи мандата за съставяне на правителство на канцлера Карл Нехамер. След парламентарните избори в края на септември, Народната партия, ръководена от Нехамер, зае второ място, а първото беше спечелено от крайнодясната Партия на свободата на Херберт Кикъл. Президентът обясни избора си с отказа на останалите четири парламентарни партии да коалират с крайната десница.

 

„Херберт Кикъл не успява да намери партньори в парламента, които да го подкрепят за канцлер. Затова връчвам мандата на Карл Нехамер, лидер на втората политическа сила на изборите“, заяви Ван дер Белен, добавяйки, че Австрия е изправена пред сериозни предизвикателства и се нуждае от стабилно правителство.

 

„Необходими са дълбоки и устойчиви реформи, които да получат широка подкрепа. Имам доверие в способностите на Народната партия, социалдемократите и евентуален трети партньор в коалицията“, добави той.

 

Очаква се Карл Нехамер да преговаря не само със социалдемократите, но и с либералите. В четвъртък ще се проведе учредителното събрание на новия парламент във Виена, на което крайнодясната Партия на свободата ще настоява за излъчване на своя председател.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама