НОВИНИ


Иракският премиер: Лидерът на „Ислямска държава“ в страната е ликвидиран

2 2312 23.10.2024
Иракският премиер: Лидерът на „Ислямска държава“ в страната е ликвидиран

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани обяви, че лидерът на „Ислямска държава“ в страната, Джасим ал Масрауи Абу Абдел Кадир, е ликвидиран по време на специална операция в планините Хамрин. В акцията са загинали и осем други високопоставени членове на групировката, което подчертава усилията на иракските сили за сигурност да се справят с тероризма.


Силите за сигурност на Ирак са ликвидирали лидера на „Ислямска държава“ в страната, съобщи иракският премиер Мохамед Шия ас Судани, цитиран от ДПА.

По време на „героична операция“ в планините Хамрин, освен лидера на групировката, са ликвидирани и осем други високопоставени членове. Ас Судани подчерта, че „в Ирак няма място за терористи“.

 

Загиналият лидер на „Ислямска държава“ е Джасим ал Масрауи Абу Абдел Кадир. Останалите ликвидирани лица не са назовани, но ще бъдат идентифицирани чрез ДНК тестове, съобщиха военните.

 

По време на операцията силите за сигурност са открили значителни количества оръжие, боеприпаси и екипировка, както и помещения за производство на взривни устройства.

 

„Ислямска държава“ преди години контролираше почти 40% от Ирак и около една трета от съседна Сирия, преди да бъде разгромена военнополитически.

Въпреки това групировката не е напълно унищожена. Според Централното командване на въоръжените сили на САЩ, в Ирак и Сирия остават около 2500 бойци, които продължават да извършват нападения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама