НОВИНИ


Недоволство на пътниците: Протести срещу закриването на жп линии в Северна България

2 2372 23.10.2024
Недоволство на пътниците: Протести срещу закриването на жп линии в Северна България

Хората от Северна България изразяват масово недоволство срещу новото разписание на влаковете и планираното закриване на жп линии от страна на БДЖ Пътнически превози. Общините и областните управи се присъединяват към протестите, а пътниците организират подписки, настоявайки за запазване на влаковете, които са жизненоважен транспорт за много от тях.


С масово недоволство и протестни подписки хората от Северна България се противопоставят на новото разписание на влаковете и на предвижданото от БДЖ Пътнически превози закриване на линии. Към исканията на пътниците се присъединяват и общините, и областните управи. От БДЖ Пътнически превози обещават да размислят по някои от влаковете, но не дават сигурност. Новото разписание влиза в сила от 15 декември, предава БНР.

 

По време на общественото обсъждане на новото разписание за 2025 година, ръководството на железниците закъсня с един час, тъй като пътувало с влак от София до Горна Оряховица. Областният управител на Силистра изрази несъгласие с предложените промени. В района на гара Роман локомотивът аварира и железничарите, от които зависи разписанието на влаковете, се наложи да чакат заедно с редовите пътници. "Да видите как и с какво пътуваме," коментираха те 60-минутното закъснение на бързия влак София-Варна. Даниел Илиев, ръководител на отдел "Организация на превозите" в БДЖ Пътнически превози, заяви: "За съжаление, техниката ни изневери. Не сме водили статистика точно колко влака отпадат. Намалили сме влаковете, където са най-слаби пътникопотоките."

 

Представителите на мениджмънта на железниците обясняват, че трябва да има оптимизация и спрени влакове, тъй като догодина няма да има нито един влак. Единственият влак между Добрич и Кардам се предвижда да спре, което ще унищожи община Генерал Тошево. Кметът Валентин Димитров е изпратил протестна подписка с 1498 подписа, настоявайки влакът да остане. "БДЖ се използва от по-бедни хора, студенти, пенсионери, и особено през зимата, влакът е единственото транспортно средство в общината," коментира заместник-областният управител на Добрич Живко Желязков.

 

В Силистренско също се недоволства, като заместник-областният управител Юксел Исмаил заяви, че изразяват несъгласие с предвиденото спиране на два влака, което ще остави общината без достатъчно транспорт. Даниел Илиев от БДЖ обяснява, че те са търговско дружество и не могат да пускат влакове с 200 места за двама-трима пътуващи.

 

Областната администрация в Русе изрази притеснения, че от 15 декември спира да се движи експресът "Синия Дунав," който е директен от Русе до София, а пътниците отново ще се прекачват и чакат на гарата в Горна Оряховица. Заместник-областният управител Георги Георгиев посочи, че около 70-80 пътника пътуват на ден с този влак, но Илиев отговори, че всъщност са по 7-8.

 

Спрени са влакове и по линията Троян – Ловеч, а Борис Бояджиев от община Троян е донесъл протестна подписка с 200 недоволни. Заместник-кметицата на Трявна Жасмина Лазарова подчерта, че няма друг транспорт освен железопътния, и поискат по-късен влак, който да пристига около 21:30 часа.

Даниел Илиев обясни, че желанието на община Трявна няма да бъде удовлетворено и добави, че новото разписание от 15 декември все още не е окончателно. Въпреки ангажиментите за минимално обслужване, не е ясно как ще се справят с условията през зимата и лятото.

 

"Надявам се, че полагаме усилия да предложим по-качествена услуга с нови локомотиви," заяви Илиев, уверявайки, че дружеството полага усилия да избегне проблеми с условията на пътуване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама