НОВИНИ


Демографската криза в България: Намаление на населението с 2,5 милиона от 90-те години насам

6 2320 23.10.2024
Демографската криза в България: Намаление на населението с 2,5 милиона от 90-те години насам

Населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души от началото на 90-те години на 20-ти век, според доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет. Спадът в раждаемостта, застаряването на населението и значителната емиграция, особено през периода 2012-2019 г., са основните фактори, допринасящи за демографската криза в страната.


Населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души от началото на 90-те години на 20-ти век. Това намаление е резултат от комбинация от фактори, включително спад в раждаемостта, застаряване на населението и значителна емиграция, особено в периода от 2012 до 2019 година.

 

Според доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова подчертава, че демографският проблем трябва да бъде основен приоритет както за България, така и за Европейския съюз. Тя посочва, че страната е с отрицателен прираст от 1985 г. насам и че населението е намаляло от 9 милиона през 1989 г. на 6,4 милиона през 2023 г. Основните негативни фактори включват ниската раждаемост, смъртността и миграцията.

 

Доц. Косьо Стойчев от Софийския университет коментира, че България ще преживее сериозен демографски преход през следващите 10-15 години. Според него страната не може да се възползва от релокацията на индустрии и опитите на Европейската комисия да преструктурира индустриализацията, поради сериозните демографски проблеми. Въпреки исторически ниските нива на безработица, България остава непривлекателна за високоспециализирани професионалисти.

 

Той предлага създаването на система тип "зелена карта", която да улесни миграцията на желаещи да се установят в България. Според него обаче раздаването на пари едва ли ще доведе до значителен ръст в раждаемостта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама