НОВИНИ


Война, живот, пропаганда и кино: Украино-българският конофестивал "ОКО" идва в София, започна регистрация за откриването

1 2318 23.10.2024
Война, живот, пропаганда и кино: Украино-българският конофестивал

Международният фестивал на етнографското кино „ОКО“ покани киноманите и приятелите на Украйна на откриването на своето пето издание в София. След изданието в Болград, Украйна през септември, което ФрогНюз отразихме на място, фестивалът идва и в столицата ни. Церемонията по откриването ще се състои на 8 ноември в 18:00 часа в Кино „Люмиер" в София. След


За да подтвърдите своето присътствие, можете а се регистрирате по ТУК.


Можете да регистрирате и свои приятели на един имейл, като единствено посочите имената им. Доброволците на ОКО ще ги посрещат по имена.





Събитието е безплатно, но местата са ограничени.


Програмата ще започне с украински народни песни на банда от Украйна GG ГуляйГород и официални приветствия на организаторите, след които ще се прожектира украинският документален филм “Поема за малките хора” със лично присътствие на режисьора Иван Сауткин.

 

Ще има изложба на Олександр Барон, фотограф, който в момента служи в украинските въоръжени сили, и благотворителен базар.

 

Всичко ще завърши с коктейл с вкусотии от Бесарабия.

 

Международният фестивал на етнографското кино „OKO“ ще се проведе в България 8 до 15 ноември 2024 г.


Тази година екипът на филмовия фестивал е подготвил за публиката повече от 100 заглавия от 61 държава. От тях 53 филма са украински, създадени в копродукция или от украински режисьори, които ще имат премиерни прожекции в България.



Ще можем да гледаме 88 филма в четири конкурсни секции: НАШЕТО OKO — Национален конкурс за пълнометражен филм, НАШЕТО OKO — Национален конкурс за късометражен филм, OKO GLOBAL — Международен конкурс за пълнометражен филм и OKO GLOBAL — Международен конкурс за късометражен филм. Международният конкурс за късометражен филм вече се състоя по време на кинофестивалното издание в Болград, Украйна, (от 8 до 15 септември), където ФрогНюз отразявахме от място, като главната награда на журито в тази секция спечели украинският филм „Мариупол. Сто нощи“ (реж. София Мелник).

 

„Мариупол. Сто нощи“ е седемминутен филм, който нашият пратеник в Украйна - Илияна Маринкова, гледа в родината на лентата. По думите ѝ това са от най-ужасните седем минути в живота ѝ. Повече за филма, както и за правилото на двете стени - четете тук.


„Сега "OKO" има два дома — Украйна (Болград) и България (София). Като украинска българка съм много щастлива да запозная тези две култури една с друга, да разкажа за живота и ежедневието, болките и надеждите на тези два скъпи за мен и близки по дух народи. Да ги покажа един на друг и на целия свят. Официално ние сме украинско-български фестивал, затова се фокусираме върху прожектирането на украинското кино в България и българското кино в Украйна, върху това, което ни обединява, и това, което ни отличава. Нашата Украйна се обезкръвява, нашата България се дави в руската пропаганда. С нашата програма ние превързваме раните им, а с културните си оръжия се борим за умовете на нашите народи. Избраните филми са не само за сегашните ни болки, но и за преосмисляне и оплакване на болезнената ни история и за изцеление на старите ни травми. В тези ленти всеки ще разпознае себе си и ще се замисли за своята идентичност. Сигурна съм, че съвкупният опит на народите от цял свят може да даде отговори на болезнените въпроси. Нашето пето юбилейно издание ще прокара пътя към емпатията и взаимното разбиране и ще създаде междукултурния диалог, от който се нуждаем днес. Обещаваме ви катарзис, терапия и изцеление чрез съхранената памет и опит на човечеството“, казва Тетяна Станева, директорка на МФЕК „ОКО“ и режисьорка.


„Докато танковете гърмят, музата трябва да крещи по-силно от тях. Ето защо ние не само се борим за това филмовият фестивал да продължи да съществува и да „говори“, но и разширяваме аудиторията си до две държави — Украйна и България. По този начин гласът на "ОКО" ще бъде по-силен, по-мощен, по-чуваем. Като се учим от другите, ние научаваме повече за себе си. Така че, за пореден път, фестивалът е за нас: за дома, семейството, идентичността, корените, историята и общото ни настояще с размисли за бъдещето на човечеството. Заповядайте на петото издание на филмовия фестивал "да поговорим"!“,посочва Юрий Димчогло, почетен президент на „ОКО“.


Денис Буданов, програмен директор на „OKO“ коментира:


„Като програмен директор се опитах да съчетая широк спектър от смисли и жанрове и да намеря интересни решения, за да създам една впечатляваща филмова програма. Затова ще видите творби на известни режисьори и членове на творчески екипи, креативни опити на тези, които тъкмо започват своя път в киното, както и филми, които по някаква причина са останали извън медийния радар. Като става дума за конкурсните секции, се постарах да подбера конкурентноспособни филми, които хармонично да се впишат в програмата".





Серхий Зейналов, съставител на програмата за кинофестивала „OKO“ и режисьор казва:


„Докато работехме по тазгодишната програма, се съсредоточихме върху внимателния подбор на филми, които отразяват съвременното търсене на самоидентификация. Като взехме предвид всички нюанси, теми и жанрове, искахме да създадем програма, която не само да заинтересува зрителите, но и да им предложи нови перспективи и пространство за задълбочени размисли. Опитът ми като режисьор ми беше полезен в процеса на създаване на програмата на фестивала — той ми помогна да я оформя така, че всеки филм да се допълва органично с останалите, като формира цялостно и хармонично кинематографично преживяване. Щастлив съм, че "ОКО" ще даде възможност на голяма аудитория в Украйна и България да се запознае с нашите открития. Ще се видим на филмовия фестивал!".

 

Цялата програма на фестивала: вижте тук.

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама