НОВИНИ


Беларус ще проведе президентски избори на фона на международни обвинения за липса на демокрация

2 2234 23.10.2024
Беларус ще проведе президентски избори на фона на международни обвинения за липса на демокрация

Беларус ще организира президентски избори на 26 януари 2025 г., но опозицията и международни наблюдатели предупреждават, че вотът ще бъде „фарс“, без истинска конкуренция и под репресивни условия, заяви лидерът на опозицията в изгнание Светлана Тихановска.


Беларус, управлявана от 1994 г. от авторитарния лидер Александър Лукашенко, един от най-близките съюзници на Москва, ще проведе президентски избори на 26 януари 2025 г., съобщи Централната избирателна комисия.

 

Опозицията и международни наблюдатели вече поставят под въпрос легитимността на предстоящия вот. Светлана Тихановска, лидер на беларуската опозиция в изгнание, определи изборите като „имитация“, заявявайки, че те ще се проведат в условия на „атмосфера на терор“ без истински демократичен процес. Тя подчерта, че няма да бъдат допуснати алтернативни кандидати или международни наблюдатели, и призова международната общност да отхвърли тези избори.

 

Президентските избори през 2020 г. предизвикаха масови протести срещу предполагаемите фалшификации на изборния резултат в полза на Лукашенко. Тези протести бяха брутално потушени, като стотици хиляди демонстранти бяха арестувани или принудени да избягат от страната.

 

Правозащитната организация "Вясна" съобщава, че около 1300 души са несправедливо затворени по политически причини. Сред тях е и съпругът на Тихановска, Сергей Тихановски, който бе осъден за опозиционната си дейност срещу Лукашенко.

 

Въпреки че Беларус не участва пряко във войната в Украйна, страната предостави своята територия на руската армия за операции срещу Украйна, включително за първоначалното настъпление през 2022 г.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама