НОВИНИ


Геноцид? 177 украински военнопленници са убити досега от руски военни

0 2254 23.10.2024
Геноцид? 177 украински военнопленници са убити досега от руски военни

Общо 177 украински военнопленници са убити досега от руски военни. За това алармира пред пленарната зала в Страсбург еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.


Той уточни, че според доклади от миналата седмица, 9 украински военнопленници са убити в Курск, а на 1 октомври е постъпил доклад за разследването на убийството на 16 в Донецк.

 

Еврокомисар Рейндерс отбеляза освен това, че към украинските военнопленници се прилагат системни мъчения като побой, сексуално насилие, глад и унижения и припомни, че те, както и убийството им, се разглеждат като военни престъпления.

 


"Всяко убийство на военнопленник трябва да бъде повод за завеждане на отделно дело срещу Русия", категоричен бе евродепутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс, който обяви тези действия за "геноцид".

 

“Западна Европа винаги е поддържала добри отношения с имперска Русия. И там като че ли наивно се вярва в една красива картина за Русия, вероятно в резултат на това, че по време на Втората световна война съюзниците работят заедно с Русия. Но трябва да знаем, че има страшно много оръжие в Русия, включително бойни глави са натрупани около границата, и ще наблюдаваме подобни зверства още дълго”, каза Томаш Бучек от “Патриоти за Европа”.

 

Сергей Лагодински от групата на Зелените също изрази мнение, че случващото се противоречи на всички правила на международното и военното право. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама