НОВИНИ


Полска радиостанция във вихъра на противоречия: Уволнява журналисти и заменя с AI водещи, които „интервюират“ мъртви поети

1 2245 23.10.2024
Полска радиостанция във вихъра на противоречия: Уволнява журналисти и заменя с AI водещи, които „интервюират“ мъртви поети

OFF Radio Krakow стартира новини с изкуствен интелект след уволнението на своите журналисти, предизвиквайки масови протести и дебати за бъдещето на медиите. Новите виртуални водещи са предназначени да привлекат млада аудитория, но бивши служители алармират за опасността от заместване на човешкия труд с технологии.


Полска радиостанция предизвика противоречия, след като уволни своите журналисти и се възобнови тази седмица с "водещи", генерирани от изкуствен интелект. Седмици след уволнението на журналистите си, OFF Radio Krakow се възобнови тази седмица с каквото заяви, че е "първият експеримент в Полша, в който журналистите ... са виртуални персонажи, създадени от ИИ," съобщи abcnews.

 

Станцията в южния град Краков заяви, че трите й аватара са проектирани да достигнат до по-младата аудитория, като говорят за културни, художествени и социални теми, включително проблемите на LGBTQ+ общността.

 

"Изкуственият интелект повече ли е възможност или заплаха за медиите, радиото и журналистиката? Ще търсим отговори на този въпрос," написа ръководителят на станцията Марцин Пулит в изявление.

 

Промяната привлече национално внимание, след като Матеуш Демски, журналист и филмов критик, който до неотдавна е водил предаване на станцията, публикува отворено писмо във вторник, в което протестира срещу "заместването на служители с изкуствен интелект."

 

"Това е опасен прецедент, който засяга всички нас," написа той и аргументира, че това може да отвори пътя към "свят, в който опитни служители, свързани с медийната индустрия от години, и хора, работещи в творческите индустрии, ще бъдат заменени от машини."

 

Повече от 15,000 души подписаха петицията до сряда сутринта, каза Демски пред Асошиейтед прес. Той добави, че е получил обаждания от стотици хора, много от които млади, които не искат да бъдат обект на такъв експеримент. Демски работи в OFF Radio Krakow от февруари 2022 г., провеждайки интервюта с украинци, бягащи от войната, до август, когато беше един от около дузина журналисти, уволнени. Той каза, че ходът е особено шокиращ, защото радиостанцията е публичен оператор, финансиран от данъкоплатците. Пулит настоя, че никой журналист не е уволнен заради ИИ, а защото слушателската аудитория им "беше близка до нула."

 

Кшиштоф Гавковски, министър на дигиталните въпроси и заместник министър-председател, също коментира във вторник, казвайки, че е прочел апела на Демски и че е необходимо законодателство за регулиране на ИИ.

 

"Въпреки че съм фен на развитието на ИИ, вярвам, че определени граници все повече се пресичат," написа той в X. "Широкото използване на ИИ трябва да се прави за хората, а не срещу тях!"

 

Във вторник станцията излъчи "интервю", проведено от водещ, генериран от ИИ, с глас, който се преструваше на Вислава Шимборска, полска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература, починала през 2012 г.

 

Михал Русинек, президент на Фондацията на Вислава Шимборска, която надзирава наследството на поетесата, заяви пред телевизионния оператор TVN, че е дал съгласие станцията да използва името на Шимборска в излъчването. Той добави, че поетесата е имала чувство за хумор и би се радвала на това.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама