НОВИНИ


Да лъжеш на инат: Дано Митрофанова записва колко се старае Копейкин, че остана без глас, завалията

34 14397 23.10.2024
Да лъжеш на инат: Дано Митрофанова записва колко се старае Копейкин, че остана без глас, завалията
Боже, пази Началника! Худ. Вася Ложкин

Дали Копейкин би си направил сепуку в знак на безгранична преданост към товарищ Путин? Едва ли - трябва смелост все пак. Но той дава всичко от себе и би спечелил приз "златен кремълски ибрик", ако се даваше такъв. А може би има учреден? Водачът на копейките в България постоянно е на екран в епични опити с крясъци да посее отровното семе на руската пропаганда в българското общество. Дали заслугите му се мерят в руското посолство по децибели или брой лъжи изречени за единица време, не е ясно, но съществото се старае. Много се старае.


Организацията БРИКС отново бе на върха на бойното копейкино копие. Там били свободните държави, там били над 40% от световния Брутен вътрешен продукт (БВП), въобще там било светлото бъдеще на страната ни.

Водещите Мира Иванова и Виктор Николаев неуспешно се опитваха да възпрат словесния слюнков водопад на гостуващия политически субект,но неуспешно. Неслучайно Хераклит е казал, че "Наглостта се гаси по-трудно и от пожар".

 

Нямам желание въобще да коментирам психопортрета на госта, претендиращ да управлява България. Но лъжите му трябва да бъдат опровергавани с факти и точна статистика.  Това може да се направи професионално, но няма уважаващ себе си икономист, финансист или международен анализатор, който да се изправи срещу войнстващата „ушанка“. Под нивото е на всеки средно интелигентен човек.

 

Причинявам си този текст, адресиран до всички копейки като журналист, чията работа е да информира с реални данни, а не с фалшива пропаганда, чията цел е манипулация на обществото и гражданите.

 

За БРИКС

 

Става дума за съюз между държави, които имат идея за икономическо сътрудничество. Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

През август 2023 на XV среща на организацията е обявено, че Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са поканени да се присъединят към организацията. Аржентина обаче оттегля кандидатурата на страната. Другите още мислят.

 

Там, там е мястото на България, защото това са свободни страни и никой няма да ни налага какво да правим. Надъханата родна копейка крещи, че откакто България е в ЕС, сме обедняли и сме ограбени от Брюксел. Загубили сме независимост и вървим към катастрофа.

 

Какви са фактите.

 

България е внесла в бюджета на ЕС малко под 14,16 млрд. лв. - от 2007 до 2021 включително - по данни на Министерството на финансите. Само до 2015 по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. А това означава, че България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС. За следващия програмен период се очаква България да внесе около 10 млрд. евро, а да получи от ЕС 29 млрд. Евро! Това ни прави сериозен нетен получател на средства от Брюксел.  

Ако погледнем данните за икономическия растеж и жизнения стандарт, ще видим, че развитието на България през тези 15 години е сериозно. БВП на човек през 2013  е бил 5390 евро, а през 2020 - 6380 евро. 

Коефициентът на безработицата през миналата година е бил 4.6%, а при влизането ни в ЕС е бил 7.82%. В момента е около 4%.

Средният общ доход на домакинство за 2008 година е бил 9297 лв., а през 2020 година - 15 704 лв. Въпреки че стандартът расте, България продължава да бъде най-бедният член на ЕС. Но границата с богатите по покупателна способност (PPS), се топи, макар и бавно. По този показател през 2007 България е била на 41% от средния PPS за ЕС, а през 2020 стига до 55%. През 2024 г. вече е над 62%.

Но да се върнем към БРИКС, към който ни бута с викове и закани отрядът на „копейките“.

Преди дни Казахстан предизвика гнева на Путин като официално отказа да се присъедини към БРИКС. Въпреки личната покана на Путин към президента на страната Касим-Жомарт Токаев.  

Не стига този шамар, но ето че и сръбският президент Александър Вучич вгорчи усмивката на Путин, като заяви публично, че Белград не се интересува от членство в БРИКС. Според Вучич членството на страната му в ЕС е много по-ценно и е важната, стратегическа цел.

 

Пионервожаты на родните „балалайки“ възхвалява с пяна на устата всичко руско. Възторгва се какви красоти, благини и постижения е видял в Русия при посещението си там преди време.

Как ви звучи в тази връзка решението на Пекин от май 2024 г. китайските банки да спрат да работят с руски рубли. И с руски пари въобще. Защото несравнима е изгодата на Китай да работи със САЩ и ЕС, вместо с Русия. Това е истината.

 

Износът на Китай само към Нидерландия, е по-голям отколкото към Русия. 

 

Търговските отношения на Китай със САЩ се изчисляват на 540 млрд долара. Китай с Евросъюза – 590 млрд долара.

В същото време в най-големият пик на търговските отношение между Пекин и Москва достигат 173 млрд долара.

Както се вижда Китай членува в БРИКС, но си гледа интереса, който му диктува активни отношения с така мразения от Путин „колективен Запад“.

Копейкин надува пропагандния балон, че БРИКС създава над 40% от световния БВП. Не е вярно. Произвежда 31%, а ако махнем БВП  на Китай, който е малко над 17 трилиона, стойностите падат доста надолу. Още повече, че Китай е много далеч от идеята БРИКС като организация да помага икономиката на страните-членки. Пекин смята, че просто трябва да се дава възможност за търговия и общи проекти но не и даване на помощ. За Китай БРИКС е възможност да пласира свое производство. За него организацията е просто пазар за продажби.

БВП на САЩ е 26 трилиона долара. Три американски щата – Ню Йорк, Калифорния и Тексас имат по-голям БВП по отделно от Русия. Разбира се тези цифри предизвикват кошмарни сънища на „копейките“, но това са фактите.

 

БВП на Русия за 2023 г. – 2,4 трилиона долара.

На Китай БВП е 17,8 трилиона долара.

Сравнявайте за какви разлики става дума.

 

Не е вярно също, че Русия е най-голямата икономика в Европа, както твърди Путин в интервюто за Тъкър Карлсън. „Русия беше първа икономика в Европа миналата година (2023 г. -  б.р.), въпреки всички санкции и ограничения”, - заявява кагебистът от Кремъл.

 

Данните на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че през 2023 г. Русия е пета по номинален БВП в Европа след Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия.

През 2023 г. по БВП на глава от населението Русия е на 71-во място в света. Това прави две места под България! А Русия все пак е най-богатата страна на природни ресурси в света, хвалеща се, че притежава в недрата си цялата Менделеева таблица…

 

Нека копейката-лидер назове поне една марка руски компютри, телевизори, мобилни телефони, дронове и пр. Дори обувки, руско производство, няма в магазини извън Русия. Москва се отказа да ремонтира дори единствения си самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, защото не може да произведе резервни части, а двигателите са украински.

 

Спря и производството на прехваления супер самолет Су-59 не само, защото украинците унищожиха няколко, но и поради невъзможност да бъде произведен без западни части и технологии.

 

А какво да кажем за рекламираната и в наши медии нова Лада, китайска сглобка, от която Русия ще произведе някой ден по 3 500 бройки годишно! Не е виц. Лично Путин  я одобрил и дал знак да започне производството. За сравнение Румъния произвежда 400 000 коли и джипове с марката Дачия.

 

Един от последните укази на Путин, който предизвика много смях и подигравки бе разрешението на граждани на други държави да заминат да живеят, учат и работят в Русия, която била „истински свободна и демократична“. Веднага говорителката на руското външно Мария Захарова (известна още като Маша Алкаша) заяви публично, че пред руските посолства в чужбина се трупали опашки от желаещи да се преселят в Русия. До момента от България нито един не е занесъл на Митрофанова молба за имиграция в Русия. Дори от редиците на „копейките“ няма поне един кандидат. Що така, бе, „ушанки“? Раят на Путин се отвори за вас, а вие се натиската да „мизерствате“ в България, където близо половината българи живеели в бедност.

 

***

Копейкин крещи в студиата как Сърбия ни изпреварвала без да е в ЕС. Защото се сприятелила с Китай, а не с ЕС.

 

Ето какво казва по въпроса дългогодишния сръбски дипломат и икономически анализатор Сречко Джукич: "Днес в Сърбия за това никой нищо не говори и не мисли. Китай е най-големият кредитор на Сърбия. От външен дълг на Сърбия представляващ 35-36 милиарда долара, на Китай се падат 18 милиарда под формата на кредити и дългове. Сърбия е задлъжняла към Китай до гуша. За това никой не говори, всички го замитат под килима, като дойде време за плащане на кредитите, а то вече идва, някой друг ще ги плаща, а не слабата сръбска икономика. Впрочем, това не е единствения проблем в сръбско-китайските отношения, т.е. това не е само проблем между по-големия и по-малкия брат. Тук има още много проблеми като това да се продават доста стари и екологично неподходящи инвестиции и технологии и се стигне дотам, че китайците ни дават кредити, но всички кредити се използват от техни фирми, те са главните изпълнители на всички дейности в Сърбия и много други неща, които още не са прозрачни, както всички тези граждански фирми от Китай, които участват за изграждане на магистрали, мостове, ж. п. линии, метрото в Белград, и всички тези дейности се извършват въз основа на директни споразумения, без търгове. Много специалисти казват, че китайските дейности са два до три пъти по-скъпи от цените на съответните дейности, които могат да се осъществят чрез търговете. Разбира се, ние имаме проблем и с китайската технология, която не е на нивото на европейските екологични условия и още редица други проблеми“.

 

Нека „копейките“ да коментират, защо Сърбия отказа да купи от Русия нови МиГ-ове и подписа договор за 12 френски изстребители „Рафал“? Защо също 80% от транспортните машини в сръбската армия са западно производство?

 

***

Още за БРИКС – любимият локум на Копейкин тези дни. Дано да има познат добър зъболекар, защото този локум е доста жилав и опасен.

Идеята на руския президент Владимир Путин да превърне БРИКС в антизападна коалиция, която да разклати "световния ред" и хегемонията на долара, не срещна ентусиазъм сред ключовите страни членки на блока.

 

Индия не иска да позволи на БРИКС да се превърне в "антиамериканска" организация, доминирана от Русия и Китай, казаха пред Bloomberg индийски дипломати, запознати с целите на Путин.

Ето защо, според събеседниците на агенцията, Ню Делхи се противопоставя на по-нататъшното разширяване на БРИКС, към което миналата година се присъединиха 6 нови държави и десетки други поискаха това, включително глобални изгнаници като Мианма или Афганистан.

Позицията на Индия се подкрепя от Бразилия и Южна Африка.

 

Обединените арабски емирства, които се присъединиха към БРИКС през 2023 г., категорично отхвърлят опитите на Путин да представи блока като противопоставяне на Глобалният Юг срещу Запада. ОАЕ има стари и ползотворни отношения със западните страни, включително САЩ.

 

На срещата на върха на БРИКС в Казан тези дни диктатора от Кремъл се опита да прокара алтернативна западна система за международни плащания. Идеята му бе блокирана категорично от Китай, Индия и Южна Африка. Другите страни също се въздържат.

 

Предложената система е несъстоятелна, изрази позицията на Пекин Ван Иуей, директор на Центъра за европейски изследвания към Народния университет на Китай. Неотдавна Си Зцинпин отряза Москва и за газовия проект "Сибирска сила 2", което не шамар, а силен шут за чичо Вова.

 

Още през 2022 г. Путин предложи БРИКС да създаде своя собствена резервна валута, за да сложи край на "диктата" на долара, който все още представлява повече от половината от всички плащания в света. И тази идея бе отхвърлена категорично.

 

***

Копейките се нахвърлят върху всичко, свързано с европейския път, избран от България още преди години. Стига се до фалцетни истерии на главната „копейка“, че Евросъюзат ни е ощетил с десетки милиарди, които трябва да ни върне. Разбира се, че дори в семейството му никой не му вярва на смотаните лъжи, но той упорства в пропагандните си изяви. Русия налива стотици милиони, дори милиарди, в хибридната война срещу „неприятелски“ страни, в това число и срещу България. Тайните й служби на много места действат брутално, активирани са всички проксита.

 

Крясъците, че в България има американски военни бази също са лъжа. По силата на двустранен договор постоянен контингент няма, а временно може да пребивават не повече от 2500 военнослужещи. Това се случва по време на съвместни учения на военния полигон Ново село, Сливенско. Според „копейките“ това било заробване.

 

А какво е наличието на 531 320 имота на руснаци у нас? Във всеки нотариален акт са вписани най-малко по трима души, което прави 1 593 969 собственици на фирми и имоти у нас.

Русия притежава десетки имоти в нашата страна, не плаща никакви данъци и такси за тях, а едва малка част се използват за дипломатически цели.

Само огромният комплекс на устието на река Камчия на Черно море е достатъчен като пример за това, как Русия използва България и свои агенти за влияние като Задунайска губерния. Десетките декари там са изкупени на символични цени от 9 лв за кв.м. до 14 лв за кв.м. Реалните стойности са стократно по-високи.

 

Прибавете към това опитът на Путин да ни унизи със заявлението, че Кирил и Методий били с македонски корен.

 

В лъжи и крясъци преминава предизборната демагогия на „копейките“ у нас.

 

Най-гадното обаче е, че големите телевизии ги приемат радушно и излъчват откровената кремълска помия, изливаща се от говорещите чугунени глави за политическо говорене. Не е такова. Отрова е.

Молдова  вече се откъсна от руската задушаваща прегръдка, нашите путинци ни тикат натам.

 

Фашизмът не е проникнал у нас, когато сме били съюзници на Третия райх, сега шансовете му са още по-малки.

 

Витали Роник

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама