НОВИНИ


Първи симптоми на новия щам ХЕС на коронавируса

2 2891 23.10.2024
Първи симптоми на новия щам ХЕС на коронавируса
ХЕС

По целия свят, включително и в България, се разпространява нов щам на коронавирус, наречен XEC. Според ранните доказателства, щамът ХЕС, който все още е преминал през малко изследвания, се предава по-лесно от предишните варианти.


В същото време, щамът прилича на своите “роднини” от групата на омикрон – причинява загуба на обоняние, треска, болки в гърлото, кашлица – и най-вероятно срещу него действат същите ваксини, съобщава сайтът zdrave.to.

 

XEC е нов щам на коронавирус, който е силно трансмисивен (способността да се предава от един човек на друг). За първи път беше открит в Германия през юни 2024 г. По-късно стана известно, че първите случаи на инфекция са регистрирани още през май в Италия, но тяхната база данни GISAID, която проследява вариантите на коронавируса по света, не е била заредена навреме.


До края на септември щамът беше забелязан в най-малко 27 страни: бързо се разпространи в Европа, достигна също и САЩ, Австралия и България.


Чуждестранни експерти предполагат, че XEC може да се превърне в доминиращ щам на коронавирус до зимата, когато ще е пикът на заболеваемостта от ковид.


Вече има пет основни щама на коронавируса, разпространени по света, всички произлезли от omicron: ВА.2.86, JN.1, KP.2, KP.3 и XEC – „потомък“ на подварианта FLiRT.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама