НОВИНИ


Любослав Костов: Ръстът на минималната работна заплата ще се отрази положително върху икономическия растеж на страната

2 2346 23.10.2024
Любослав Костов: Ръстът на минималната работна заплата ще се отрази положително върху икономическия растеж на страната
Главният икономист на КНСБ Любослав Костов Стопкадър: bTV

"Минималната работна заплата се увеличава, защото така е записано в закона, който приеха депутатите в 48-ото Народно събрание. Тогава имаше консенсус сред депутатите. Това увеличение ще окаже положително влияние върху икономическия растеж на страната и върху заетостта."


Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV главният икономист на конфедерацията д-р Любослав Костов относно увеличението на минималната работна заплата на 1077 лв. от 2025 г.

 

В последните години минималната работна заплата се поддържаше изкуствено ниска, докато всички държави около нас вдигнаха доходите си в пъти – над 40 и над 50 процента, посочи икономистът.



"Инфлацията продължава да намалява, а доходите продължават да растат. Повишаването на минималната работна заплата намалява неравенствата. 430 хил. души получават минимална работна заплата, според данни на НСИ. Разбира се, има висок дял на недекларираната заетост. Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава", коментира Костов.


"Тази година има реален ръст на това, което можем да си купим, спрямо миналата година. 2% инфлация не означава, че няма инфлация, това означава, че хлябът поскъпва", обясни експертът.

 

Според него положителният ефект на минималната работна заплата върху икономическия растеж е доказан.



"Това, което се прави в момента, е стъпка в правилната посока. Аз не виждам аргументи, че бизнесът ще фалира, по-скоро може да се търси сравнението с други държави", каза още анализаторът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама