НОВИНИ


Американският самолетостроителен гигант "Боинг" обяви чиста загуба от 6,17 млрд. долара през третото тримесечие

0 2347 23.10.2024
Американският самолетостроителен гигант
БГНЕС

Американският самолетостроителен гигант "Боинг" (Boeing) обяви днес чиста загуба от 6,17 милиарда долара през третото тримесечие заради последствията от стачката на над 33 000 работници в средата на септември и значителните разходи в подразделенията за гражданска авиация и в сектор "Отбрана и космос", информира АФП, цитирана от БТА.


Между юли и септември оборотът на компанията е спаднал с 1 на сто, достигайки 17,84 милиарда долара.

 

Компанията прогнозира преди десетина дни, че тримесечните й резултати ще бъдат утежнени от общи разходи преди облагане с данъци от около 5 милиарда долара.

 

"Мисията ми е съвсем ясна - да върна този огромен кораб в правилната посока и да възстановя водещата позиция на "Боинг", каквато познаваме и искаме да бъде", посочи Кели Ортберг, шеф на самолетостроителната компания от началото на август, в коментари след обявяването на резултатите.



"В някаква степен сме изхабени от днешните предизвикателства, но трябва да изградим основите на "Боинг" на утрешния ден", която да започне с "фундаментална промяна на културата" в рамките на компанията. "Ще е нужно време, за да може "Боинг" да възвърне предишната си позиция", уточни той.

 

Нетната загуба от 6,17 милиарда долара през третото тримесечие е втората най-голяма за три месеца от средата на 2018 г. след двете катастрофи на 737 МАКС 8 (737 MAX 8), при които загинаха 346 души. През четвъртото тримесечие на 2020 г. самолетостроителят обяви загуба от 8,42 милиарда долара.

 

В електронната търговия преди отварянето на Уолстрийт акциите на самолетостроителната компания се понижиха с 0,63 на сто.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама