НОВИНИ


Рюте похвали солидарността на Унгария към НАТО

0 2339 23.10.2024
Рюте похвали солидарността на Унгария към НАТО
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте похвали солидарността на Унгария към НАТО по време на двудневното си посещение в Естония. Похвалите идват, след като Унгария първоначално блокираше назначаването на Рюте за шеф на НАТО в продължение на месеци. За това съобщава Националната новинарска агенция на Нидерландия АНП.


За да получи одобрението на Будапеща за новия си пост, Рюте първо трябваше да признае, че е оскърбил Унгария, когато през 2021 г. във функцията си на премиер отбеляза, че Унгария няма работа в ЕС. Страната искаше също да бъде поет ангажимент, че няма да ѝ се налага да предоставя хора или пари в помощ на Украйна.

 

Сега Рюте се позова на гореспоменатата договорка. „Постигнахме споразумение за условията за неучастие в част от военната подкрепа, която предоставяме на Украйна. Очевидно е възможно. След това Унгария не е блокирала нищо, така че работата продължава. Унгария има огромен принос към НАТО, например за стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR). Същото важи и на много други места. Страната разполага с добре обучени въоръжени сили“, отбеляза той.

 


Генералният секретар уточни, че въпреки специалните споразумения с Унгария, няма да има "НАТО на две скорости". Рюте даде за пример Европейския съюз, където понякога група държави започват със споразумение, към което други държави могат да се присъединят на по-късен етап, но уточни, че нещата в НАТО са различни. "Унгарците са неразделна част от НАТО, а НАТО е съюз, където важи девизът един за всички, всички за един", допълни Рюте.

 

Рюте е на посещение в естонския град Тапа, където се намира най-голямата военна база на Естония. Заедно с естонския държавен глава Алар Карис Рюте посети тамошните войски, които са жизненоважни за охраната на външната граница на НАТО с Русия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама