НОВИНИ


Германският икономически министър представи планове за справяне със слабия растеж на водещата европейска икономика

2 2384 23.10.2024
Германският икономически министър представи планове за справяне със слабия растеж на водещата европейска икономика
Германският икономически министър Роберт Хабек БГНЕС

Германският икономически министър Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж на водещата европейска икономика, като за начало предлага фонд за стимулиране на инвестициите и промяна на курса на германската бюджетна политика, съобщи Ройтерс.


Създаването на климатично неутрално модерно промишлено бъдеще изисква мащабни инвестиции, както държавни, така и частни, които са блокирани от ограничителната бюджетна политика на Германия, твърди Хабек в документ от 14 страници. 

 

"В бюджета има малко пространство за маневриране, за да се даде възможност за частни и държавни инвестиции със значително по-голям мащаб от сегашния", отбелязва той.



Международният валутен фонд (МВФ) понижи значително тази седмица прогнозите си за Германия. Икономиката на никоя друга голяма индустриализирана страна не е отслабена до такава степен, посочва Ройтерс.

 

Хабек, за когото се твърди, че ще е кандидатът на "Зелените" за канцлер на предстоящите избори догодина, се прицелва най-вече в заложения в конституцията таван върху разходите.

 

Дълговата спирачка е от ключово значение за Свободната демократическа партия (СДП), която управлява заедно със "Зелените" и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц.

 

За да я заобиколи обаче Хабек иска да въведе мултимилиарден "Фонд Германия", който да бъде предоставен за модернизиране на инфраструктурата и да предостави "небюрократична" инвестиционна премия от 10 на сто за всички компании. 

 

Предложеният фонд ще се фокусира най-вече върху малки и средни компании, големи корпорации и стартъпи. Инвестиционната премия ще бъде компенсирана от данъчните задължения на компаниите.



Тази мярка ще бъде валидна за период от 5 години, като по-значителният икономически растеж трябва да гарантира, че държавният дълг ще нараства само умерено спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

 

Хабек, който ще е част от германската правителствена делегация за започващото днес официално посещение в Индия за разговори по търговски и инвестиционни въпроси, призова също и за намаляване на търговските сделки със страни като Индия и Индонезия, които са съсредоточени върху промишлените стандарти и загърбват селскостопанските стоки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама