НОВИНИ


Три живота спасени след благороден жест: Донорска ситуация в Стара Загора

0 2201 24.10.2024
Три живота спасени след благороден жест: Донорска ситуация в Стара Загора

В Стара Загора три живота бяха спасени благодарение на благородното решение на близките на 43-годишен мъж да дарят неговите органи.


Трима души получиха нов шанс за живот благодарение на благородното решение на близките на 43-годишен мъж да дарят неговите органи. Донорската ситуация беше организирана от екипа на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора с координатор д-р Георги Арабаджиев. В резултат на действията на екипа, 40-годишна жена получи черен дроб, трансплантиран от екип на Военномедицинска академия, ръководен от проф. Ивелин Такоров.

 

В УМБАЛ „Александровска“ два медицински екипа от Клиниката по урология, водени от проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев, успешно трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. По медицински причини други органи не бяха трансплантирани.

 

Според информация от лечебните заведения, пациентите са в стабилно общо състояние и остават под внимателно лекарско наблюдение в реанимационните отделения.

 

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изразиха искрени съболезнования към близките на донора и благодарност за тяхното благородно решение в този труден момент. Тази донорска ситуация подчертава важността на трансплантациите и силата на човешката добродетел, която спасява животи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама