НОВИНИ


Турция нанесе удари по цели на ПКК в Ирак и Сирия

0 2252 24.10.2024
Турция нанесе удари по цели на ПКК в Ирак и Сирия

Турските военновъздушни сили извършиха въздушни удари по позиции на кюрдски бойци в Ирак и Сирия, след като нападение срещу важна държавна компания в Турция доведе до смъртта на петима души и раняване на над 20.


Турските военновъздушни сили извършиха въздушни удари по позиции на кюрдски бойци в Ирак и Сирия, в отговор на нападение срещу важна държавна компания, при което загинаха петима души и бяха ранени над 20, предаде Асошиейтед прес. Според Министерството на отбраната на Турция, в операцията са били унищожени над 30 цели, като е подчертано, че са взети мерки за защита на цивилни лица. 

 

Според Йерликая нападението вероятно е дело на Кюрдска работническа партия (ПКК). Министърът на отбраната Яшар Гюлер подкрепи това мнение.

 

„Всеки път наказваме тези злодеи от ПКК, така както заслужават. Те обаче никога не се вразумяват“, каза Гюлер. „Ще ги преследваме, докато не бъде елиминиран и последният терорист,“ допълни той.

 

Турция редовно извършва въздушни удари срещу ПКК, която има бази в Ирак, и срещу кюрдските милиции в Сирия.

 

Нападението на предполагаемите кюрдски екстремисти бе насочено към комплекса на националната авиокосмическа компания "ТУСАШ". В резултат на инцидента двама нападатели също са загинали, а много от ранените са служители на сигурността.

 

Турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК) за нападението. Министърът на отбраната Яшар Гюлер изрази решимостта на Турция да продължи да преследва терористите. ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., е обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

 

Иракското посолство в Анкара осъди атаката, подчертавайки своята позиция против тероризма и солидарността с Турция. "ТУСАШ" играе ключова роля в производството на отбранителни системи, включително безпилотни летателни апарати, които са важни в конфликта с кюрдските бойци.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама