НОВИНИ


България ще работи с Великобритания в отбраната. Говорим и за ефективно противодействие на хибридни заплахи и дезинформация

0 3622 24.10.2024
България ще работи с Великобритания в отбраната. Говорим и за ефективно противодействие на хибридни заплахи и дезинформация
Натаниел Копси и Атанас Запрянов

Предстои България и Великобритания да подпишат План за двустранно сътрудничество в областта на отбраната за 2025 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Натаниел Копси днес.


Запрянов оцени високо двустранното сътрудничество в областта на отбраната и изрази увереността си, че усилията за постигане на целите от взаимен интерес и ползотворното партньорство във военната сфера ще продължават да се задълбочават. Бяха обсъдени увеличаването на бюджета за отбрана и на двете държави, необходимостта от повишаване на оперативната съвместимост, както и концепцията на НАТО за възпиране и отбрана.





Министърът подчерта ангажираността на България за гарантиране на сигурността в Черноморския регион и в района на Западните Балкани и за продължаването на подкрепата за Украйна, докогато е необходимо, в съответствие с решенията на Народното събрание. Процесите на модернизиране и превъоръжаване на Българската армия са в ход и целта остава повишаване на отбранителните способности, посочи той.

 

В началото на септември Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията. Със свое решение Народното събрание прие „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“. Работата беше фокусирана върху придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба и на въоръжение и оборудване за тях; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; машини за повишаване на мобилността и защита на личния състав от Силите за специални операции; самолети F-16 Block 70; бойни машини „Страйкър“; минни ловци за Военноморските сили. Извършена е модернизацията на 44 танка Т-72 и три машини за командване и управление МТ-ЛБ У, отчете военното министерство.

 

Натаниел Копси посочи, че сред основните приоритети на новото правителство на Обединеното кралство е задълбочаването на взаимоотношенията с Европейския съюз, изпълнението на поетите отговорности към партньорските държави и повишаването на инвестициите в отбраната на страната. Берлин и Лондон сключиха вчера значимо споразумение в областта на отбраната.





На срещата беше обсъдена и засилената нужда от увеличаване на капацитета за киберотбрана и от усъвършенстване на методите и механизмите за ефективно противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании. Възможностите за надграждане на традиционно доброто ниво на съвместни обучения в областта на стратегическите комуникации също бяха дискутирани.

 

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама